Antisemitski incidenti rastu u SAD

Antisemitski incidenti rastu u SAD

Broj antisemitskih incidenata u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je rekordne nivoe od početka sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog oktobra, prema izveštaju Anti-klevetne lige (ADL).

Tačno godinu dana prošlo je od napada militantne grupe na Izrael, tokom kojeg je poginulo oko 1.100 ljudi, a više od 200 oteto kao taoci.

Izraelske vojne akcije protiv Hamasa u Gazi, koje su, kako se navodi, rezultirale smrću više od 40.000 ljudi, izazvale su talase protivljenja i antiratnih protesta širom sveta, uključujući velike demonstracije na američkim univerzitetskim kampusima.

Prema nedeljnom saopštenju njujorške ADL organizacije, u protekloj godini zabeleženo je preko 10.000 antisemitskih incidenata u SAD, što je tri puta više nego prethodne godine. Incidenti su evidentirani u periodu od 7. oktobra 2023. do 24. septembra 2024. Više od 1.200 slučajeva desilo se na univerzitetskim kampusima, dok je preko 3.000 zabeleženo tokom „antiizraelskih skupova“.

Izvršni direktor ADL-a, Džonatan Grinblat, izjavio je: „Danas se sećamo žrtava Hamasovog napada 7. oktobra u Izraelu, obeležavajući godinu dana od najvećeg masakra nad jevrejskim narodom od Holokausta. Od tog dana, američki Jevreji nisu imali miran trenutak.“

Prema podacima koje je prikupio ADL centar za ekstremizam, 150 slučajeva obuhvatalo je fizičke napade, 1.840 vandalizama, dok je 8.015 slučajeva bilo verbalnog ili pisaniog uznemiravanja.

Među nedavnim incidentima, dva jevrejska studenta su fizički napadnuta u različitim situacijama u SAD. U jednom slučaju, student je nosio Davidovu zvezdu kao ogrlicu kada je napadnut, dok je u drugom slučaju bio prepoznat kao Jevrejin pre nego što je napadnut.

Do danas, izraelske vojne operacije su odnele živote skoro 42.000 Palestinaca u Gazi, uglavnom žena i dece, prema lokalnom ministarstvu zdravlja. Ove radnje Izraela navele su Južnu Afriku da pokrene slučaj pred Međunarodnim sudom pravde, optužujući jevrejsku državu za „genocid“ nad Palestincima.