Netanjahu: Makronov stav je „sramota“

Netanjahu: Makronov stav je „sramota“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog njegovog poziva za zaustavljanje isporuke oružja Izraelu tokom trenutne eskalacije sa Hezbolahom i Iranom. Makron je u intervjuu francuskim medijima izjavio da je neophodno pronaći političko rešenje za sukobe na Bliskom istoku, ističući da zapadne zemlje treba da se uzdrže od slanja oružja u Gazu. Netanjahu je odgovorio oštrim tonom, tvrdeći da Izrael vodi bitku na sedam frontova protiv neprijatelja civilizacije, uključujući Hamas, Hezbolah, Hutije, Iran i njegove saveznike u Siriji i Iraku. On je pozvao civilizovane zemlje da se solidarišu sa Izraelom, osuđujući Makrona i druge zapadne lidere zbog poziva na embargo na oružje protiv Izraela.

Situacija se dodatno zakomplikovala tokom izraelskog sukoba sa Hamasom u Gazi, koji je već ušao u drugu godinu. Ovaj sukob je izbio nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, u kojem je stradalo više od 41.000 Palestinaca i oko 1.100 Izraelaca. Netanjahu je istakao da će Izrael pobediti bez obzira na podršku zapadnih lidera, nazivajući njihov potez sramotnim.

U poslednjim nedeljama, Izrael je pojačao kampanju bombardovanja u Libanu i započeo kopnene napade usmerene na Hezbolah. Paralelno, Hamas je nastavio sa raketnim napadima na Izrael od oktobra 2023. godine. Izraelske odbrambene snage su saopštile da je ubijeno 440 boraca Hezbolaha, dok je libansko ministarstvo zdravlja izvestilo da je više od 2.000 ljudi izgubilo život u izraelskim napadima, a preko 1,2 miliona je raseljeno.