Neki filteri su bolji od drugih u uklanjanju „zauvek hemikalija“ iz vaše vode

Neki filteri su bolji od drugih u uklanjanju „zauvek hemikalija“ iz vaše vode

Mnoge štetne supstance pronalaze put u našu vodu za piće, a među najznačajnijim su per- i polifluoroalkil supstance (PFAS), poznate kao „zauvek hemikalije“. Ova grupa fluorovanih hemijskih jedinjenja otporna je na degradaciju, bioakumulira se u tkivima i veoma je pokretna u okolini. U poslednjih 10 do 20 godina, PFAS je postao predmet velike zabrinutosti u vezi sa životnom sredinom i zdravljem ljudi.

PFAS se široko koriste u različitim industrijskim aplikacijama, kao što su nelepljivi premazi, repelenti za mrlje i surfaktanti. Njihova prisutnost u vodi, hrani i vazduhu sve više uzbuđuje naučnike i javnost zbog potencijalno ozbiljnih zdravstvenih efekata. Naša izloženost PFAS dolazi prvenstveno iz vode za piće, ali i iz hrane, vazduha i, u manjoj meri, apsorpcije kroz kožu.

Teško je smanjiti izloženost PFAS-ima putem vazduha, ali redovno čišćenje kuće može pomoći da se minimizira udisanje prašine koja sadrži ove hemikalije. S druge strane, smanjenje izloženosti PFAS-u kroz ishranu ostaje izazov zbog ograničene regulative u ovoj oblasti. Naša sposobnost da promenimo navike ishrane i izbegnemo kontaminirane proizvode zavisi od dostupnosti informacija o bezbednosti hrane.

Ipak, voda za piće ostaje najlakši i najefikasniji izvor za smanjenje izloženosti PFAS-ima. Termeh Teimoorian, doktorant hemije na Univerzitetu u Montrealu, i njeni mentori, profesori Sebastijen Sove i Benoit Barbeau, radili su na istraživanju o PFAS-u u vodi. Njihova nedavna studija, objavljena u Frontiers in Environmental Chemistry, procenjuje efikasnost kućnih filtera za vodu u uklanjanju PFAS-a iz vodovodne mreže.

Prema njihovim nalazima, modernizacija postrojenja za prečišćavanje vode kako bi se uklonili PFAS predstavlja najefikasniji način za osiguranje bezbedne vode za piće. To je posebno važno, jer konvencionalni tretmani vode često ne uspevaju da eliminišu ove supstance. Iako specifični tretmani za PFAS mogu biti skupi i dugotrajni za implementaciju, oni su ključni za zaštitu javnog zdravlja.

Iako je konzumiranje flaširane vode često predstavljeno kao brzo rešenje, to nije dostupno svima, a flaširana voda takođe ima značajan ekološki otisak, posebno zbog transporta i odlaganja kontejnera. Ključanje vode, iako se smatra uobičajenim načinom prečišćavanja, nije efikasno za uništavanje PFAS-a. U nekim slučajevima, kuvanje vode može smanjiti koncentraciju PFAS-a, ali takođe može osloboditi isparljive komponente u vazduh, čime se problem prebacuje umesto što se rešava.

Zbog toga su istraživači preporučili instalaciju filtera na glavnom kuhinjskom sudoperu kao najisplativiju opciju za tretman vode kod kuće. Filteri za vodu koje koriste nanofiltraciju i reverznu osmozu, ako su sertifikovani za uklanjanje PFAS-a, smatraju se efikasnim. Međutim, njihova efikasnost zavisi od kvaliteta vode i prisutnih zagađivača. U poređenju sa filterima koji se koriste u domaćinstvima, filteri za vrčeve su jednostavni za korišćenje i relativno jeftini, ali njihova efikasnost varira.

U okviru istraživanja, testirani su različiti brendovi filtera za vrčeve kako bi se procenila njihova sposobnost uklanjanja PFAS-a. Rezultati su pokazali da su sertifikovani vrčevi za filtraciju, kao što su oni koje je odobrila Nacionalna sanitarna fondacija (NSF), efikasno uklonili više od 96% PFAS-a. S druge strane, Brita filteri, koji nisu dizajnirani da uklanjaju PFAS, pokazali su značajno niže stope eliminacije.

Iako postoji više opcija za domaće tretmane, važno je da korisnici odaberu sertifikovane proizvode koji su dokazano efikasni u uklanjanju PFAS-a. Stručnjaci ističu da je razumevanje načina na koji PFAS utiču na zdravlje ključno za razvijanje strategija za smanjenje izloženosti i zaštitu javnog zdravlja. Kako bi se smanjila opasnost od PFAS, potrebna su dalja istraživanja i regulative koje bi obezbedile sigurnost vode i hrane za sve građane.

Prof. Sebastien Sauve, stručnjak za hemiju životne sredine na Univerzitetu u Montrealu, naglašava: „U proteklih nekoliko godina, naučili smo mnogo o PFAS-u, ali još uvek imamo mnogo pitanja. Ova istraživanja su ključna za razumevanje kako možemo zaštititi naše zdravlje i okolinu od ovih opasnih hemikalija.“