OpenAI prikuplja 6,6 milijardi dolara novih sredstava dok se udaljava od svojih neprofitnih korena

OpenAI prikuplja 6,6 milijardi dolara novih sredstava dok se udaljava od svojih neprofitnih korena

OpenAI je u sredu objavio da je obezbedio 6,6 milijardi dolara u kapitalu rizičnog fonda kao deo šire promene od svojih neprofitnih korena. Ovu rundu finansiranja predvodila je kompanija rizičnog kapitala Thrive Capital, uz podršku tehnoloških giganata Microsofta, Nvidije i SoftBanka, prema izvoru upoznatom sa finansiranjem koji nije bio ovlašćen da javno govori o tome. Ova investicija predstavlja jednu od najvećih rundi prikupljanja sredstava u istoriji SAD-a i najveću u poslednjih 17 godina koja ne uključuje novac od jedne kompanije s velikim kapitalom, prema podacima PitchBook-a, platforme koja prati investicije u rizični kapital. Microsoft je prošle godine uložio 10 milijardi dolara u OpenAI u zamenu za značajan udeo u budućem rastu kompanije, što odražava strategiju sličnu onoj koju je duvanski gigant Altria Group primenio 2018. godine kada je uložio 12,8 milijardi dolara u sada problematični startup Juul.

Ovaj priliv sredstava dolazi u trenutku kada OpenAI nastoji da se u potpunosti preobrati iz neprofitnog istraživačkog instituta u profitnu korporaciju odgovornu akcionarima. Iako OpenAI, sa sedištem u San Francisku, već ima brzo rastući profitni deo gde radi većina zaposlenih, njime upravlja neprofitni odbor direktora čija je misija da pomogne čovečanstvu kroz bezbednu izgradnju futurističkih oblika veštačke inteligencije koja može nadmašiti ljude u zadacima. To postavlja određena ograničenja na to koliko profita može generisati i koliko akcionari mogu dobiti zauzvrat za velika ulaganja u računarsku snagu, specijalizovane AI čipove i naučnike potrebne za izgradnju generativnih AI alata. Međutim, upravljačka struktura bi se promenila ako odbor sprovede plan za transformaciju u korporaciju sa javnim benefitom, tip korporativnog entiteta namenjenog da koristi društvu, ali i da generiše profit.

Thrive Capital, zajedno sa donatorima Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management and Research Company, MGKS, ARK Invest i Tiger Global Management, su među finansijskim partnerima. Apple nije uključen u ovaj krug, uprkos spekulacijama da bi mogao biti zainteresovaniji za budućnost OpenAI nakon što je nedavno sklopio partnerstvo sa kompanijom kako bi integrisao ChatGPT u svoje proizvode. Brendan Berk, analitičar iz PitchBook-a, izjavio je da iako je OpenAI-ovo postojeće blisko partnerstvo sa Microsoftom obezbedilo širok pristup računarskoj snazi, kompaniji je i dalje „potrebno dodatno finansiranje kako bi proširila napore u obuci modela i izgradila vlasničke proizvode.“ Berk je takođe pomenuo da će ovo pomoći OpenAI-u da održi korak sa konkurentima poput startup-a kAI, kompanije Elona Maska, koja je nedavno prikupila 6 milijardi dolara i radi na izgradnji sopstvenih podatkovnih centara, uključujući jedan u Memfisu, Tenesi. Mask, koji je pomogao u finansiranju OpenAI-a u njegovim ranim godinama kao neprofitne organizacije, postao je otvoreni kritičar komercijalizacije kompanije.