Dermatolog objašnjava da li kolagen zaista pomaže u borbi protiv bora i starenja

Dermatolog objašnjava da li kolagen zaista pomaže u borbi protiv bora i starenja

Kolagen, protein koji čini oko 30% ljudskog tela, sve više se promoviše u medijima kao ključni sastojak u borbi protiv starenja. Ovaj protein je vitalan za očuvanje zategnutosti i gipkosti kože, kao i za zdravlje kostiju, tetiva i organa. Kako starimo, prirodno gubimo kolagen, što može dovesti do opuštene kože, bora i drugih znakova starenja.

Industrija protiv starenja sve više se fokusira na očuvanje ili obnavljanje kolagena. Ovaj protein dolazi u obliku dijetetskih suplemenata, kao što su kapsule i prah, a može se naći i u namirnicama poput želea i belog sleza.

Međutim, istraživanja o efikasnosti oralnog unosa kolagena su nejasna. Mnogi testovi se sprovode na životinjama ili u količinama koje su nepraktične za svakodnevnu upotrebu kod ljudi. Pitanje apsorpcije kolagena kroz kožu takođe ostaje kontroverzno, s obzirom na to da je kolagen veliki protein koji se teško apsorbuje.

Proizvodi sa oznakama poput „visoko hidrolizovani peptidi kolagena“ sugerišu bolju apsorpciju, ali većina lokalnih preparata nije regulisana od strane Uprave za hranu i lekove (FDA) na isti način kao receptni lekovi. To znači da potrošači teško mogu znati koji su sastojci prisutni i koliko su sigurni ili efikasni.

U dermatologiji i plastičnoj hirurgiji, kolagen se može primenjivati kroz injekcije ili druge medicinske procedure, koje se smatraju delotvornijim za postizanje rezultata protiv starenja. Stoga se preporučuje konsultacija sa stručnjacima za estetsku medicinu za one koji traže značajnije rezultate u očuvanju mladalačkog izgleda.