Eparhija raško-prizrenska: „Nikada nećemo ćutati o opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“

Eparhija raško-prizrenska: „Nikada nećemo ćutati o opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“

Eparhija raško-prizrenska izdala je danas saopštenje u kojem naglašava da će Srpska pravoslavna crkva uvek biti uz srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, i da nikada neće ćutati o ključnim pitanjima njegovog opstanka. U reagovanju na sve učestalija prozivanja Crkve zbog navodnog ćutanja, Eparhija ističe da ostaje „sa svojim narodom na kosovskom raspeću“.

U saopštenju se kritikuju tvrdnje da Crkva izdajom svog naroda sarađuje s vladom, kao i spekulacije o mogućem potpisivanju temeljnog ugovora sa Prištinom. Eparhija smatra da su te tvrdnje netačne i da su stavovi srpskog patrijarha i arhijereja o Kosovu jasni i potvrđivani na arhijerejskim saborima.

Eparhija takođe ukazuje na aktivnosti koje je sprovela u cilju zaštite srpskih interesa na KiM, uključujući pravne žalbe zbog kršenja ljudskih prava, pružanje pomoći najugroženijima i redovne posete zatvorenicima. U saopštenju se naglašava da Eparhija neće postati politička pozornica i da je otvorena za razgovor sa dobronamernim sagovornicima, ali neće davati medijske izjave pojedincima ili grupama koje bi pokušale da manipulišu njenim stavovima.