Studija razmatra efikasnost pragova hemoglobina za transfuziju

Studija razmatra efikasnost pragova hemoglobina za transfuziju

Za pacijente sa akutnim infarktom miokarda (MI) i anemijom, izgleda da se 30-dnevni rizici od smrti ili ponovnog IM povećavaju sa nižim pragovima hemoglobina za transfuziju, prema istraživanju objavljenom na internetu 1. oktobra u Annals of Internal Medicine.

Gerard T. Portela, dr Gerard T. Portela, sa Univerziteta u Pitsburgu, i njegove kolege procenili su efikasnost četiri pojedinačna praga hemoglobina (<10 g/dL, <9 g/dL, <8 g/dL i <7 g/ dL) za vođenje transfuzije kod pacijenata sa akutnim IM i anemijom u sekundarnoj analizi ispitivanja miokardne ishemije i transfuzije (MINT) sprovedene na 144 lokacije u šest zemalja. Uključeni su podaci za 3.492 učesnika u ispitivanju MINT sa akutnim IM.

Istraživači su otkrili da je 30-dnevni rizik od smrti ili rekurentnog IM (smrt/MI) bio 14,8, 15,1, 15,9 i 18,3 posto za <10-g/dL, <9-g/dL, <8-g/ dL i <7-g/dL strategija, respektivno. U odnosu na strategiju <10-g/dL, apsolutne razlike rizika i odnosi rizika su se povećavali kako su se pragovi smanjivali, iako su intervali poverenja od 95 procenata bili široki. Slični i neprecizni nalazi su viđeni i za 30-dnevnu smrt.

„Nepreciznost ovih procena, međutim, sprečava eksplicitne preporuke o pojedinačnim pragovima transfuzije hemoglobina“, pišu autori.