Naučnici su napravili zlatnu salatu koja sadrži vitamine

Naučnici su napravili zlatnu salatu koja sadrži vitamine

Naučnici su genetski konstruisali specijalnu „zlatnu salatu“ koja obezbeđuje znatno veće količine vitamina A, hranljive materije neophodne za našu imunološku funkciju, vid, rast i razvoj.

Ne samo da bi sam proizvod mogao da isporuči kritičnu hranljivu materiju potrošačima, isti pristup bi mogao da se koristi da bi se drugom povrću u budućnosti dalo poboljšanje zdravlja.

Nakon što je petostruko pojačao jedinjenje u srodniku duvana Nicotiana benthamiana, tim predvođen naučnicima sa Politehničkog univerziteta u Valensiji (UPV) u Španiji prilagodio je genetski sastav zelene salate (Lactuca sativa) kako bi povećao nivoe beta-karotena; crveno-narandžasto obojeno jedinjenje koje se u našem telu pretvara u vitamin A.

Obično uskladišteni u malim zelenim ‘solarnim panelima’ koji pokreću fotosintezu poznatu kao hloroplasti, povećanje zaliha beta-karotena u biljci bi bilo ometajuće. Da bi izbegli mešanje u prirodne procese fotosinteze koji su zelenoj salati potrebni za život i rast, istraživači su morali da razmišljaju van okvira.

„Listovima su potrebni karotenoidi kao što je beta-karoten u fotosintetskim kompleksima hloroplasta za njihovo pravilno funkcionisanje“, kaže molekularni biolog Manuel Rodrigez Konsepsion iz UPV-a. „Kada se previše ili premalo beta-karotena proizvodi u hloroplastima, oni prestaju da funkcionišu, a listovi na kraju umiru.“

„Naš rad je uspešno proizveo i akumulirao beta-karoten u ćelijskim delovima gde se on inače ne nalazi kombinovanjem biotehnoloških tehnika i tretmana sa visokim intenzitetom svetlosti.

Deo dodatnog beta-karotena je uskladišten u citosolu, tečnom delu ćelija lista. Više jedinjenja je proizvedeno pretvaranjem nekih hloroplasta u hromoplaste (ili pigmentne jame) – uvođenjem gena za bakterijski enzim crtB – sposobnog da skladišti još više beta-karotena.

Pored genetskih modifikacija, biljke su takođe bile podvrgnute tretmanima svetlosti visokog intenziteta, što je dovelo do stvaranja više masnih jedinica za skladištenje poznatih kao plastoglobule unutar zelene salate.

„Stimulisanje formiranja i razvoja plastoglobula molekularnim tehnikama i intenzivnim svetlosnim tretmanima ne samo da povećava akumulaciju beta-karotena već i njegovu biodostupnost“, kaže molekularni biolog Luka Moreli iz UPV-a.

Poboljšanje biodostupnosti beta-karotena u zelenoj salati povećava njegovu dostupnost u crevima, gde se pretvara u vitamin A. Sav ovaj dodatni beta-karoten – koji se nalazi u izobilju u šargarepi i bundevi – čini zelenu salatu žutom, pa stoga ime koje su mu dali istraživači.

Studija iz 2023. pokazala je da nedostatak vitamina A utiče na stotine miliona tela u razvoju širom sveta. Pronalaženje novih načina da se ishrani većeg broja ljudi pruži preko potrebna nadogradnja je ključna za ograničavanje posledica loše ishrane.

„Nedostatak mikronutrijenata, poznat i kao skrivena glad, i dalje je veliki problem u mnogim zemljama“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

„Konkretno, nedostatak vitamina A izaziva kseroftalmiju i može dovesti do drugih zdravstvenih problema, pa čak i smrti, što utiče na decu iz neuhranjene populacije širom sveta.“