Vozači električnih vozila su skloniji saobraćajnim nesrećama od vozača benzinskih i dizel automobila

Vozači električnih vozila su skloniji saobraćajnim nesrećama od vozača benzinskih i dizel automobila

Vozači električnih vozila (EV) imaju veću verovatnoću da budu uključeni u saobraćajne nesreće po krivici u odnosu na vozače automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE), otkriva novo istraživanje Lera, istraživačkog centra za softver na Univerzitetu Limerik i Univerzitetu Barselona.

Studija, objavljena u časopisu Analiza i prevencija nezgoda, analizirala je potraživanja od osiguranja i podatke sa senzora na brodu. Istraživači su otkrili da, iako vozači EV-a imaju manju prosečnu kilometražu, to ne smanjuje njihov rizik od nesreća.

Prema dr Barri Šihanu, ko-direktoru Centra za nove studije rizika, vozači EV-a i hibrida su suočeni sa povećanjem od 4% i 6% u odnosu na vozače vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, respektivno. Ova otkrića sugerišu da se ponašanje vozača menja prelaskom na alternativna goriva, što dovodi do većeg broja incidenata.

Analiza je obuhvatila telematičke podatke iz Holandije, prateći 125 miliona putovanja tokom 2022. godine, uz dodatne informacije o potraživanjima osiguranja. Zbog povećanih troškova i oštećenja, istraživači zaključuju da su vozila na alternativnu energiju rizičnija i finansijski zahtevnija od tradicionalnih automobila na benzin i dizel.