Česta gazirana ili voćna pića i velika konzumacija kafe povezani su sa većim rizikom od moždanog udara

Česta gazirana ili voćna pića i velika konzumacija kafe povezani su sa većim rizikom od moždanog udara

Često pijenje gaziranih pića ili voćnih sokova povezano je sa povećanim rizikom od moždanog udara, prema novim nalazima globalnih istraživačkih studija koje vodi Univerzitet u Galveju, u saradnji sa Univerzitetom Mekmaster Kanada i međunarodnom mrežom istraživača moždanog udara.

Istraživanje je takođe pokazalo da ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno takođe povećava rizik od moždanog udara.

Nalazi dolaze iz dve analize istraživačkog projekta INTERSTROKE koje su objavljene – efekti gaziranih pića, voćnih sokova/pića i vode su objavljeni u Journal of Stroke, a nalazi u vezi sa čajem i kafom objavljeni su u International Journal of Stroke .

Moždani udar se javlja kada je dotok krvi u deo mozga prekinut i ošteti moždane ćelije – to može biti ili ishemijski moždani udar, koji je obično posledica krvnog ugruška, ili kada postoji intracerebralno krvarenje, koje krvari u moždano tkivo.

INTERTROKE je jedna od najvećih međunarodnih studija o faktorima rizika za moždani udar, koja je obuhvatila skoro 27.000 ljudi, u 27 zemalja, uključujući skoro 13.500 ljudi koji su doživeli prvi moždani udar.

Oni koji su učestvovali u studiji dolazili su iz širokog spektra geografskog i etničkog porekla, sa različitim profilima kardiovaskularnog rizika, uključujući Irsku i Veliku Britaniju.

Studija koja se fokusirala na konzumiranje gaziranih pića i voćnih sokova pokazala je:

Vodeći istraživač u obe studije, profesor Endru Smit, profesor kliničke epidemiologije na Univerzitetu u Galveju i lekar konsultant na Univerzitetskim bolnicama Galvej, rekao je: „Nisu sva voćna pića stvorena jednaka – sveže ceđeni voćni sokovi će najverovatnije doneti koristi, ali voće pića napravljena od koncentrata, sa puno dodatog šećera i konzervansa, mogu biti štetna. Naše istraživanje takođe pokazuje da se šansa za moždani udar povećava što češće neko konzumira gazirana pića.

„Kao lekar i kao neko ko je istraživao rizik od moždanog udara, ohrabrili bismo ljude da izbegavaju ili minimiziraju konzumaciju gaziranih i voćnih napitaka, i da umesto toga razmotre prelazak na vodu.

Studija koja se fokusirala na konzumiranje kafe i čaja pokazala je:

Profesor Martin O’Donnell, izvršni dekan Medicinskog fakulteta, medicinskih sestara i zdravstvenih nauka na Univerzitetu u Galvaiu i konsultant za moždani udar u Univerzitetskim bolnicama Galvai, ko-vodi studiju INTERSTROKE u partnerstvu sa profesorom Salimom Iusufom iz Instituta za istraživanje zdravlja stanovništva u McMasteru Univerzitet, Kanada.

Profesor O’Donnell je rekao: „Ključni cilj studije INTERSTROKE je da pruži korisne informacije o tome kako smanjiti rizik od moždanog udara. Iako je hipertenzija najvažniji faktor rizika, rizik od moždanog udara se takođe može smanjiti izborom zdravog načina života u ishrani i fizička aktivnost. Sadašnja studija dodaje dodatne informacije o tome šta predstavlja zdrav izbor napitka.