Mravi i njihova uloga u raznolikosti ptica na srednjim nadmorskim visinama

Mravi i njihova uloga u raznolikosti ptica na srednjim nadmorskim visinama

Planine, koje pokrivaju samo 25% površine Zemlje, predstavljaju dom za 85% svetskih vrsta vodozemaca, ptica i sisara, čineći ih ključnim ekosistemom za očuvanje. Nedavna studija Centra za ekološke nauke (CES) pri Indijskom institutu za nauku (IISc) otkrila je zanimljivu vezu između prisustva mrava iz roda Oecophilla i raznolikosti ptica na srednjim nadmorskim visinama.

Kao što objašnjava Kartik Shanker, profesor na CES-u i koautor studije, istraživači su se fokusirali na biotičke interakcije, poput konkurencije, kao ključni faktor koji utiče na raznolikost vrsta. Mravi Oecophilla, poznati po svom agresivnom ponašanju, grabežljivi su predatori koji smanjuju gustinu insekata, što može uticati na prisustvo ptica insektojeda na nižim nadmorskim visinama.

Tim, predvođen Umeshom Srinivasanom, analizirao je postojeće podatke o vrstama ptica na različitim visinama u različitim planinskim lancima. Utvrđeno je da prisustvo mrava Oecophilla utiče na ptice koje se hrane insektima, gurnuvši ih na više nadmorske visine. Raznolikost ovih ptica bila je najveća na visini od oko 960 metara. S druge strane, ptice koje jedu nektar i voće nisu bile podložne takmičenju sa mravima, što je rezultiralo smanjenjem njihove raznolikosti kako se nadmorska visina povećavala.

Ova otkrića imaju značajne implikacije u kontekstu klimatskih promena. „Ako mravi pomeraju svoje domete ka višim nadmorskim visinama, to bi moglo uticati na vrste ptica koje se nalaze na tim visinama“, upozorava Srinivasan. Ova istraživanja dodatno naglašavaju važnost očuvanja planinskih ekosistema i razumevanja složenih međuzavisnosti između vrsta.