Pedijatar objašnjava zašto je deci potreban fluor

Pedijatar objašnjava zašto je deci potreban fluor

Fluorid pomaže u sprečavanju karijesa i čini zube vašeg deteta jačima. Fluor se može naći u vodi za piće, hrani i pićima, pasti za zube, vodi za ispiranje usta i stomatološkim tretmanima kao što je fluoridni lak.

Evo nekoliko uobičajenih pitanja koja možda imate o tome kako fluor pomaže da zubi vašeg deteta budu zdravi.

Fluorid je prirodni mineral koji može usporiti ili zaustaviti karijes – poznat i kao karijes. Svi imamo bakterije u ustima koje se kombinuju sa šećerima iz hrane i pića da bi napravili kiselinu. Ova kiselina može erodirati kroz zube i izazvati karijes. Fluorid pomaže u zaštiti zuba od oštećenja kiselinom i pomaže u obnovi tvrdog spoljašnjeg sloja naših zuba koji se zove gleđ.

Fluor je prirodno prisutan u svim vodenim tijelima na planeti. Prirodno je prisutan u zemljištu i svim biljkama i životinjama – što ga čini normalnim delom naše ishrane. U zavisnosti od toga gde živite, vaša voda prirodno sadrži više ili niže nivoe fluorida. Kada su naučnici pronašli mnogo manje karijesa kod dece koja su pila vodu sa onim što sada znamo da je adekvatan nivo prirodnog fluorida, otkrili su moć fluora da spreči karijes.

U SAD i drugim zemljama širom sveta, mnoge zajednice sada dodaju malu količinu fluorida u javne zalihe vode kako bi podesile fluor na odgovarajući nivo za koji se zna da sprečava karijes. Dodavanje fluorida u vodosnabdevanje i njegovo podešavanje na nivo za koji je poznato da sprečava pojavu karijesa naziva se „fluorizacija vode u zajednici“.

U SAD, preporučeni nivo fluorida u fluoridaciji vode u zajednici je 0,7 ppm (delova na milion ili miligrama fluorida po litru vode). Nasuprot tome, količina fluorida u pasti za zube sa fluorom je mnogo više koncentrisana na oko 1.000 ppm. U zemljama u kojima tehnički nije moguće dodati fluor u vodosnabdevanje, fluor se dodaje kuhinjskoj soli kao još jedno sredstvo za obezbeđivanje fluora za prevenciju karijesa.

Amerika sprečava karijes fluorizacijom vode u zajednici više od 75 godina.

Američka akademija za pedijatriju, Američko stomatolosko udruženje i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti slažu se da je fluorizacija vode u zajednici bezbedna i radi na sprečavanju karijesa.

Fluorizacija koristi ljudima svih uzrasta. Nakon što su Sjedinjene Države započele fluorizaciju vode u zajednici 1945. godine, stopa karijesa i komplikacija poput zubobolje od apscesiranih, pokvarenih zuba i totalnog gubitka zuba u odraslom dobu je opala. Oralno zdravlje dece i odraslih u SAD je znatno bolje sada kada je fluor široko dostupan u vodi i pasti za zube. U sadašnjoj eri, voda za piće sa odgovarajućim fluorom smanjuje karijes za 25% u poređenju sa vodom za piće sa premalo fluora.

Urađena su mnoga istraživanja da bi se razumelo koja je odgovarajuća i bezbedna količina fluorida u vodi za piće. Pregledi istraživanja koje su sprovele javne zdravstvene, akademske, američke i međunarodne agencije nastavile su da potvrđuju bezbednost fluorizacije vode u zajednici.

Fluor u vodi za piće na preporučenom nivou nije povezan sa nižim IK rezultatima. Neke studije su primetile moguću vezu između visokog nivoa fluorida u vodi za piće – više od dvostrukog nivoa fluorida u vodi za piće u SAD – i nižih IK rezultata kod dece. Nalazi su zasnovani na studijama u zemljama van SAD, gde su neke trudnice i deca bili izloženi ukupnim količinama fluorida mnogo većim nego u SAD.

Neke studije koje traže vezu između većeg unosa fluora u trudnoći i nižeg koeficijenta inteligencije dece kritikovane su zbog malog broja ispitanika, upitnih istraživačkih metoda i zaključaka. Druge veće studije o čitavim grupama stanovništva u Australiji, Švedskoj i Novom Zelandu nisu pronašle vezu između vode za piće sa odgovarajućim nivoima fluorida – poput onoga što je u fluoridaciji vode u zajednici i koeficijent inteligencije dece.

Da bi zaštitili vaše dete i vaše zube, Američka akademija za pedijatriju nastavlja da preporučuje količine paste za zube sa fluorom u skladu sa uzrastom i pijenje odgovarajuće fluorisane vode za zaštitu dečijih zuba.

AAP preporučuje korišćenje razmaza ili količine paste sa fluorom za zube veličine zrna pirinča dva puta dnevno kada se pojavi prvi zub i do 3 godine. Količina paste za zube veličine graška može se koristiti dva puta dnevno nakon što napune 3 godine. Paste za zube za obuku i druge paste za zube bez fluorida ne sprečavaju karijes i ne preporučuju se.

Sva deca će progutati pastu za zube kada peru zube. Ako na četkicu nanesete preporučenu količinu paste za zube, gutanje male količine nije štetno. Naučite svoje dete da pljuje kada može. Ne moraju da ispiraju usta vodom nakon četkanja.

Proverite kod svog lokalnog vodovoda ili pogledajte veb lokaciju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da biste saznali da li vaša voda sadrži dovoljno fluora. Ako imate vodu iz bunara, može biti teško znati koliko je fluora prirodno prisutno u vašoj vodi. Voda iz bunara se može testirati da bi se odredio nivo fluorida. Ako vaše vodosnabdevanje ima manje od preporučene količine fluorida, razgovarajte sa svojim lekarom ili stomatologom za njihove preporuke. Posebno je važno četkati zube pastom sa fluorom dva puta dnevno svakog dana ako vaš vodovod sadrži premalo fluora.

Majčino mleko sadrži samo vrlo malu količinu fluora koji ostaje na prilično konstantnom nivou bez obzira na to koliko fluora ima u vodi za piće majke.

U većini Sjedinjenih Država, dobro je koristiti vodu iz slavine za pripremu formule za bebe od praha. Ne morate da kupujete flaširanu vodu. Pitajte svog pedijatra ako vam treba više saveta.

U SAD, javno snabdevanje vodom — izvor vode iz slavine za većinu Amerikanaca — pažljivo se nadgleda kako bi se osiguralo da je čisto i bezbedno. Bezbedno je piti vodu iz slavine u većini delova SAD kada ste trudni.

Čak i tako, neki ljudi više vole da piju flaširanu vodu, koja može ili ne mora imati fluor u sebi; ne postoji zahtev za ispitivanje ili obeležavanje mineralnog sadržaja flaširane vode. Nekoliko kompanija za flaširanu vodu posebno dodaju fluor u svoju vodu kako bi doveli nivo do onoga što se nalazi u fluoridaciji vode u zajednici kao korist za sprečavanje karijesa. Kada se fluorid dodaje u flaširanu vodu, to mora biti navedeno na etiketi.