Broj mrtvih u poplavama u Nepalu dostigao 193, dok su radovi na oporavku intenzivirani

Broj mrtvih u poplavama u Nepalu dostigao 193, dok su radovi na oporavku intenzivirani

U Nepalu, tačnije u glavnom gradu Katmanduu, vikend obilježen obilnim kišama doveo je do tragičnih posledica. Prema zvaničnim informacijama, broj žrtava poplava i klizišta dostigao je 193, dok se 31 osoba i dalje vodi kao nestala, a 96 je povređeno.

Najteže pogođen bio je južni deo Katmandua, gde su mnogi stanovnici bili primorani na čišćenje svojih domova nakon što je voda počela da opada. Poplave su odnele najmanje 34 života u ovom području.

Jedno od najtežih klizišta dogodilo se na autoputu nedaleko od grada, gde su tri autobusa zatrpana pod zemljom, odnoseći sa sobom tridesetak života. Blokada saobraćaja zbog klizišta prouzrokovala je zastoje, a mnogi putnici su morali da prenoće u vozilima kada su ih zadesila ova nesreća.

Vlasti su bili primorane da zatvore tri autoputa koji izlaze iz Katmandua usled klizišta, dok su radnici uložili napore da očiste puteve od kamenja, blata i drveća koje su naneli vodeni tokovi s planina.

Usporen rad na spasavanju i obnovi grada bio je posledica lošeg vremena, ali su se uslovi poboljšali tokom nedelje, omogućavajući efikasnije akcije spasavanja.

Policija i vojska su zajedničkim snagama pružali pomoć u spašavanju, dok je teška mehanizacija bila angažovana na uklanjanju klizišta sa puteva. Vlada je reagovala na situaciju objavom zatvaranja škola i fakulteta širom zemlje u naredna tri dana.

Monsunska sezona, koja je započela u junu, donela je sa sobom obilne padavine koje su uzrokovale ovu nesreću. Vlasti nastavljaju sa naporima kako bi se situacija stabilizovala i kako bi se pružila pomoć pogođenim područjima.