Izrael napada Liban

Izrael napada Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) planiraju operaciju ulaska u južni Liban, prema izveštaju ABC Nevs koji se poziva na neimenovanog visokog američkog zvaničnika. Navodna operacija opisana je kao „veoma ograničena“, a detalji o njenom početku nisu precizirani.

Načelnik štaba ID, general-pukovnik Herci Halevi, najavio je moguću kopnenu operaciju u Libanu dok je razgovarao sa vojnicima na granici Izraela. Vazdušni napadi na ciljeve Hezbolaha u Libanu bili su usmereni na pripremu terena „za mogući ulazak“, prema Halevijevim rečima.

Izrael nastoji da vrati raseljene stanovnike u severne regione u njihove domove, uz pripremu za kopneni manevar, prema generalovim izjavama. Halevi je naglasio potrebu za uništenjem neprijateljske infrastrukture, navodeći da je Hezbolah transformisao sela u vojne baze na izraelskoj teritoriji.

Sporadični sukobi između Izraela i Hezbolaha tokom prošle godine nastali su zbog podrške Hezbolaha palestinskoj stvari u jeku vojne operacije Zapadnog Jerusalima protiv Hamasa.

Nakon eskalacije napada na šiitsku miliciju, Zapadni Jerusalim je izveo sabotažu komunikacionih uređaja Hezbolaha, uz vazdušne napade na južni Liban. Prema libanskim zdravstvenim vlastima, izraelski napadi odneli su najmanje 1.300 života.

Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, ubijen je u izraelskom napadu na glavni štab grupe u Bejrutu. Milicija je potvrdila Nasralahovu smrt, ali nije imenovala naslednika.

Zapadni Jerusalim je saopštio da su skoro svi vojni lideri Hezbolaha eliminisani, uz objavljivanje spiska ubijenih komandanata milicije.

Reakcije na Nasralahovu smrt stigle su iz Vašingtona, opisujući je kao „meru pravde“. SAD podržavaju pravo Izraela na odbranu, ali pokušavaju da deeskaliraju sukob.

Rusija je osudila izraelske napade u Libanu, upozoravajući na mogućnost velikog rata na Bliskom istoku.