Mađarska se pridružuje inicijativi „Prijatelji mira“ za okončanje sukoba u Ukrajini

Mađarska se pridružuje inicijativi „Prijatelji mira“ za okončanje sukoba u Ukrajini

Mađarska će se pridružiti inauguracijskom sastanku inicijative Prijatelji mira u Njujorku, koju zajedno vode Kina i Brazil, s ciljem pokretanja mirovnih pregovora radi što bržeg okončanja sukoba u Ukrajini. Informaciju je potvrdio portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, pozivajući se na izjavu ministra spoljnih poslova Petera Sijarta.

Ministar spoljnih poslova istakao je da većina sveta teži miru, naglašavajući da zemlje globalnog juga, poput Egipta, Saudijske Arabije i Turske, osećaju frustraciju zbog posledica udaljenog sukoba. Ministarstvo je iznelo stav da isporuke oružja Ukrajini samo produbljuju konflikt i povećavaju patnje.

Važno je napomenuti da su Mađarska, Francuska i Švajcarska jedine evropske zemlje pozvane da učestvuju u pomenutoj mirovnoj inicijativi. Kovač je istakao podršku Mađarske ovom diplomatskom naporu, usklađenom sa kinesko-brazilskim mirovnim planom, koji naglašava diplomatiju kao ključno rešenje, sprečavanje nuklearne eskalacije i izbegavanje podele sveta na istočni i zapadni blok.

Prema saopštenju, 27. septembra ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je najavio da su Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga dogovorile uspostavljanje platforme „Prijatelji mira“ kako bi doprinele mirnom rešenju ukrajinske krize. Prethodno je Brazil planirao da 27. septembra u Njujorku razgovara sa predstavnicima 20 zemalja globalnog juga o svom mirovnom planu u šest tačaka, koji je zajedno sa Kinom osmišljen radi okončanja sukoba između Rusije i Ukrajine.

Očekuje se da će na sastanku učestvovati zemlje poput Kolumbije, Egipta, Indonezije, Meksika, Saudijske Arabije, Južne Afrike, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja globalnog juga.