Netanjahuovo odbijanje prekida vatre i sukobi u fokusu govora Generalne skupštine UN

Netanjahuovo odbijanje prekida vatre i sukobi u fokusu govora Generalne skupštine UN

Na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u petak, nada za prekid vatre između Izraela i Libana doživela je oštru realnost. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je pozive na primirje u svom obraćanju, naglašavajući da će Izrael nastaviti napade na Hezbolah dok ne postigne svoje ciljeve duž libanske granice. Neposredno nakon Netanjahuovog govora, izraelska vojska izvela je napad na štab Hezbolaha u Bejrutu, izazivajući ogromne eksplozije.

Nekoliko govornika pre Netanjahua, uključujući slovenačkog premijera Roberta Goloba i pakistanskog premijera Šebaza Šarifa, apelovalo je na Izrael da prekine vojne operacije, posebno naglašavajući patnje Palestinaca. Golob je emotivno zatražio kraj sukoba, dok je Šarif oštro kritikovao izraelske akcije u Gazi, nazivajući ih „sistematskim klanjem nevinih Palestinaca“.

Osim fokusa na Bliski istok, premijer Tanzanije Kassim Majaliva obratio se skupštini, obećavajući podršku demokratiji uoči izbora u svojoj zemlji, dok su govornici iz Kube, Papue Nove Gvineje i Tuvalua istakli globalne izazove poput klimatskih promena, siromaštva i političke isključenosti Tajvana iz UN.

Sastanak UN nastavlja se, sa najavljenim govorima lidera iz Kine, Meksika, Saudijske Arabije i Egipta za subotu.