Brazilsko jezero šokira posetioce parka svojom svetlozelenom transformacijom

Brazilsko jezero šokira posetioce parka svojom svetlozelenom transformacijom

Jezero u kultnom parku Ibirapuera u Sao Paulu postalo je zeleno poslednjih nedelja, dok se Brazil bori sa istorijskom sušom, što je zabavno i alarmantno za posetioce parka.

Njegova zelena boja potiče od kombinacije cvetanja algi, obilja hranljivih materija, visokih temperatura i nedostatka kiše u brazilskoj metropoli, saopštila je gradska skupština u četvrtak. Dodaje da nizak nivo vode u jezeru otežava pumpi da ukloni alge.

Sidni Kardoso, 49-godišnji fotograf, rekao je da nikada nije video da voda u jezeru izgleda tako zelena.

„Znamo da je drugačije kada je potpuno puno“, rekao je.

Smatra se najvećim parkom u Sao Paulu, Ibirapuera se nalazi blizu centra grada. U njemu se nalazi Muzej Afro Brazila i paviljon u kojem se održava Bijenale umetnosti u Sao Paulu. Jezero je nazvano „duša parka“. Mnogi paulistanci, kako su stanovnici Sao Paula poznati, vole da vežbaju u njegovoj blizini svaki dan, a hiljade porodica dolaze vikendom na piknike i da se bave sportom u okolini.

Zelena nijansa jezera samo je najnoviji odraz strašnih klimatskih uslova. Ranije ovog meseca, suša je reku Pinheiros u Sao Paulu postala zelena, takođe zbog cvetanja algi. A nebo grada postalo je sivo, ispunjeno dimom od udaljenih požara u amazonskoj prašumi.