F1: Danijel Rikardo napušta RB

F1: Danijel Rikardo napušta RB

Danijel Rikardo će odmah napustiti RB, čime se završava njegovo učešće u Formuli 1. Na njegovo mesto dolazi Novozelanđanin Lijam Lovson, koji će voziti preostalih šest trka ove sezone.

Australijanac se prošle godine vratio u Formulu 1 sa AlfaTauri timom na trci u Mađarskoj.

Rikardo je osvojio bodove na pet trka, uključujući sjajno četvrto mesto u Sprint trci u Majamiju, i trenutno zauzima 14. mesto u plasmanu vozača, sa 10 bodova manje od timskog kolege Jukija Cunode. Ipak, njegova forma nije bila dovoljna da ga Red Bull zadrži u timu. To znači da je prošlonedeljna Velika nagrada Singapura, na kojoj je završio kao 18. uz najbrži krug, bila njegova poslednja trka.

Još uvek nije jasno kakva budućnost čeka Rikardo, ali je malo verovatno da će biti u trkačkom kokpitu za sezonu 2025. Jedna slobodna pozicija ostaje u Sauber/Audi timu, ali se veruje da razgovori nisu vođeni, dok je Valtteri Bottas favorit za zadržavanje svog mesta.

Ovo bi moglo značiti kraj Rikardove karijere u Formuli 1, tokom koje je ostvario osam pobeda, 32 podijuma i 1329 bodova u 258 trka.

Njegova karijera trajala je 14 sezona, a najbolje plasmane u šampionatu vozača ostvario je 2014. i 2016. godine, kada je zauzeo treće mesto. U tom periodu vozio je za HRT, Toro Rosso, Red Bull, Reno, McLaren i RB.

Nakon potvrde o njegovom odlasku iz RB-a, Rikardo se oglasio na Instagramu kako bi podelio svoja osećanja o završetku F1 avanture.

„Oduvek sam voleo ovaj sport,” započeo je Rikardo svoju poruku na Instagramu, objavljenu nedugo nakon saopštenja iz RB-a. „Bila je to divlja i predivna vožnja.“

„Hvala timovima i pojedincima koji su bili deo ove priče. Hvala i navijačima koji ponekad vole ovaj sport čak više i od mene haha.“

„Bilo je uspona i padova, ali bilo je zabavno i iskreno, ništa ne bih menjao. Do sledeće avanture.”

Njegovo mesto preuzima Lovson od trke za Veliku nagradu SAD u Ostinu, zakazane za vikend 18-20. oktobra, čime će Red Bull imati priliku da proceni Novozelanđanina u poređenju sa aktuelnim vozačem Jukijem Cunodom, koji je već potpisao ugovor sa RB-om do 2025. godine.