Erdogan: SAD ne žele Ukrajinu u NATO

Erdogan: SAD ne žele Ukrajinu u NATO

Sjedinjene Američke Države su istakle svoje protivljenje prijemu Ukrajine u NATO savez, što je potvrdio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ističući da i druge zemlje unutar NATO-a ne podržavaju ulazak Kijeva u ovaj vojni savez. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naglašava svoj plan pristupanja NATO-u, dok Erdogan navodi da SAD ne žele Ukrajinu kao člana NATO-a. Zelenski je trenutno u poseti SAD-u gde pokušava da promoviše svoj plan, a planira sastanke sa predsednikom Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris. Erdogan ističe da odluke o proširenju NATO-a zahtevaju jednoglasnost svih članica, dok Ankara još nije donela konačnu odluku o prijemu Ukrajine.

Govoreći o odnosima Turske sa Rusijom, Erdogan ističe da su oni višedimenzionalni, obuhvatajući političke, ekonomske, kulturne i odbrambene aspekte. Dodaje da ovi odnosi svakodnevno rastu i šire se. Finska i Švedska nedavno su postale članice NATO-a, iako su morale prevazići protivljenje Turske, koja je tvrdila da skrivaju članove PKK, koju smatra terorističkom organizacijom.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta ističe da je politički fokus Zelenskog na uveravanju ukrajinskog stanovništva da će biti dobrodošlo u EU i NATO ukoliko nastave da se bore protiv Rusije ili postignu sporazumno rešenje sa Moskvom. NATO je 2008. godine izjavio da će Ukrajina i Gruzija postati članice, ali nisu odredili tačan rok za njihovo priključenje. Nakon sukoba između Rusije i Ukrajine, NATO je potvrdio da je Kijev na putu da postane članica, ali nije precizirao datum.

Moskva se oštro protivi širenju NATO-a na istok i smatra ga neprijateljskim savezom, a pridruživanje Ukrajine NATO-u je jedan od glavnih razloga za vojnu operaciju koju je pokrenula Rusija protiv Ukrajine u februaru 2022.