Aleksić: O budžetu Srbije brine čovek koji je imao najmanje 45 bankovnih računa i sinonim je za korupciju

Aleksić: O budžetu Srbije brine čovek koji je imao najmanje 45 bankovnih računa i sinonim je za korupciju

„Milijardu koju vlast troši na jedan stadion je 20 novih kliničkih centara kao što je onaj u Nišu, dok se bolnice raspadaju u Srbiji. Ali vlasti treba stadion da bi radio Milenijum, Zvonko, ovi i oni. I to ne bi bilo strašno da u Vladi o budžetu Srbije ne misli čovek koji je sinonim za korupciju“, rekao je na sednici Skupštine Srbije narodni poslanik Miroslav Aleksić.

„Prema izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca navodi se da je ministar finansija Siniša Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih račina, od kojih su neki otvoreni na njegovo ime, a neki na članove njegove porodice. Dokument ukazuje i na različite transakcije koje se mogu smatrati pranjem novca, a najveća je ona kada je sebi uplatio pola miliona evra sa Britanskih Devičanskih Ostrva“, rekao je poslanik Aleksić i dodao:

„Izveštaj navodi i da je Mali kao direktor ofšor fime kupio dve firme u Bugarskoj koje su posedovale 23 stana. Navodi se i da je kao direktor centra za tendere u Agenciji za privatizaciju dogovorio da Lukoil kupi nacionalni Beopetrol, a Savet za korupciju Srbije naveo je da je taj posao koruptivan i da je Lukoil oštetio Srbiju. Dakle, Siniša nikad veći Mali, kako stoje stvari, biće nikad veća robija za vas jednog dana“, rekao je Aleksić u Skupštini.

On je istakao i da je ministarka rudarstva Dubravka Đedović-Handanović „slagala građane Srbije kada je izjavila da Ziđin nema vlasništvo nad dve hiljade hektara, već da su kupili 63 odsto kompanije u Boru“.

„To je tačno, ali ona govori o Ziđin koperu. Ali zapravo je Ziđin majning kupi dve hiljade hektara privatnih parcela, gde se nalazi najveće procenjeno nalazište bakra i zlata u Evropi ali i u svetu. Procenjene vrednosti, na tom mestu koje je kupljeno, su 14 miliona bakra i 300 tona zlata“, naveo je Aleksić.