Zelenović: Ako ministarstvo odredi obim za izradu studije, to znači da Rio Tinto može da rudari – ministarstvo negira navode

Zelenović: Ako ministarstvo odredi obim za izradu studije, to znači da Rio Tinto može da rudari – ministarstvo negira navode

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, govoreći o najavi jednočasovne blokade državnog puta M-124 Šabac-Sremska Mitrovica, rekao je da su blokade hitne, jer javnost uopšte ne zna da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje i da je Ministarstvo zaštite životne sredine to omogućilo. Ako ministarstvo odredi obim, kako kaže, to znači da Rio Tinto može da rudari. Ministarstvo rudarstva i energetike negiralo je ove navode Zelenovića.

„Ova blokada je nastala kao plod dogovora lokalnih aktera u šabačkom kraju, kad smo videli da je stvar postala ozbiljna. Dok sa jedne strane imate institucionalni proces, obećanja sednice o litijumu, javnost uopšte ne zna da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja zvanične dozvole za rudarenje i da mu je Ministarstvo zaštite životne sredine to omogućilo“, rekao je on za N1.

„Ministarstvo je obavestilo građane da je primilo zahtev, i da građani mogu da se izjasne, ali ovo je alarmantna stvar. Ako ministarstvo njima kaže ‘ovo vam je obim i sadržaj za izradu studije’, to znači da ministarstvo nema nikakav problem da Rio Tinto rudari. To znači i da sve ono protiv čega smo se borili pada u vodu. Na sve ono što je struka rekla niko ne mari. Na taj način se daje nož u ruke kompaniji da može slobodno da rudari“, objašnjava naš sagovornik.

Ministarstvo navodi da je zahtev za obim i sadržaj studije uticaja na životnu sredinu postupak koji se vodi kod Ministarstva zaštite životne sredine i da nikako ne znači da je time rudarenje odobreno.

„To je samo jedan u nizu postupaka koji svaka kompanija sprovodi u skladu sa zakonom koji reguliše oblast procene uticaja na životnu sredinu. S druge strane, da bi neko izvodio radove na eksploataciji, potrebno je da pribavi odobrenja, odnosno dozvole u skladu sa zakonom koji reguliše oblast rudarstva. A da bi se te dozvole ishodovale, potrebno je da se izradi investiciono-tehnička dokumentacija, kao i da se pribavi čitav set uslova i saglasnosti drugih organa, a pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, prostornog planiranja, voda, kulturnog nasleđa i još niz drugih dokumenata“, naveli su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Govoreći o blokadi, ona je planirana za 27. septembar, u petak.

„U pitanju je skup. Mi smo sličan organizovali pre mesec i po dana, kada je u Šapcu došlo osam i po hiljada ljudi. Situacija je ozbiljna. Mora da se reaguje, da ministarstvo ne da obim i sadržaj za procenu uticaja na životnu sredinu. Imate ispod ovog čitavog prostora podzemni rezervoar pijaće vode i niko ne može da garantuje da on neće biti oštećen. Za petak je planirana blokada, okupljanje ispred gradske uprave u Šapcu, šetnja do tačke koja se blokira. Tamo ćemo ostati sat vremena. Počinje u 18 časova“, navodi on za N1.

Kopredsednik stranke Zajedno navodi da ljudi nisu glasali za trovanje ovih krajeva, kao i da se nada razgovoru sa građanima kako će izgledati borba u drugim krajevima Srbije.

Istakao je i da je u kontaktu sa ljudima iz Gornjih Nedeljica i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

„U kontaktu smo, razgovarali smo sa ljudima iz SEOS-a i Gornjih Nedeljica. Rekli smo da je ovo jedna vrlo važna tačka o kojoj moramo da reagujemo, da skrenemo pažnju na problem koji nam stoji pred vratima. Onog trenutka kad Rio Tinto pribavi sve dozvole, naša borba može da bude značajno teža. Zato hajde da učinimo sad, da pokažemo koliko je važna energija građana i ne dozvolimo da projekat napreduje“, ističe za N1.