Šef UN-a kaže da porast nivoa mora preti da izazove „rastuću plimu bede“

Šef UN-a kaže da porast nivoa mora preti da izazove „rastuću plimu bede“

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u sredu da porast nivoa mora preti da izazove „rastuću plimu bede“ za milione, sa sve verovatnijim intenzivnim olujnim udarima, erozijom obale i priobalnim poplavama.

„U niskim obalnim zonama živi oko 900 miliona ljudi. Povećanje mora znači sve veću plimu bede“, rekao je on na samitu o pretnjama koje predstavlja porast nivoa mora.

„Gasovi sa efektom staklene bašte — pretežno od sagorevanja fosilnih goriva — zagrevaju našu planetu, šire morsku vodu i topi led.

Od početka 20. veka, globalni srednji nivo mora rastao je brže nego u bilo kom prethodnom veku u najmanje poslednjih 3.000 godina, a stopa povećanja se ubrzava.

Prema studiji koju je citirao Međuvladin panel UN-a za klimatske promene, pet nacija — Maldivi, Tuvalu, Maršalska ostrva, Nauru i Kiribati — mogli bi postati nenastanjivi do 2100. godine, stvarajući 600.000 klimatskih izbeglica bez državljanstva.

Gutereš je upozorio da su „zajednice preplavljene, slatka voda zagađena, usevi uništeni, infrastruktura oštećena, biodiverzitet uništen i privrede desetkovane — sa pogođenim sektorima kao što su ribarstvo, poljoprivreda i turizam“.

„Ne možemo ostaviti nade i težnje milijardi ljudi mrtvim u vodi.“