BMI izvan normalne kategorije povezan sa nižom plodnošću

BMI izvan normalne kategorije povezan sa nižom plodnošću

Za žene i muškarce, indeks telesne mase (BMI) izvan normalnog opsega povezan je sa produženim vremenom do trudnoće i izgledima za pobačaj, prema studiji objavljenoj na internetu 19. septembra u JAMA Netvork Open.

Aline J. Bokem, MD, sa Erazmus univerzitetskog medicinskog centra u Roterdamu, Holandija, i kolege su sproveli prospektivnu kohortnu studiju zasnovanu na populaciji kako bi ispitali povezanost BMI pre začeća kod oba partnera sa vremenom do trudnoće i izgledima za pobačaj. Uključeni su podaci za 3.604 žene i njihove partnere koji su praćeni od perioda pre začeća do rođenja.

Analiza vremena do trudnoće uključivala je 3.033 epizoda među ženama i 2.288 epizoda među muškarcima, a analize pobačaja uključivale su 2.770 epizoda trudnoće među ženama i 2.189 među muškarcima. Istraživači su primetili povezanost za viši BMI kod žena i muškaraca sa nižom plodnošću (odnos plodnosti [FR], 0,98 i 0,99 kod žena i muškaraca, respektivno, po jedinici povećanja BMI).

Niža plodnost je primećena kod žena sa prekomernom težinom i gojaznošću u odnosu na one sa normalnom težinom (FR, 0,88 i 0,72, respektivno). Povećane šanse za subfertilnost su primećene u vezi sa nedovoljnom težinom, prekomernom težinom i gojaznošću u poređenju sa normalnom težinom kod žena (odnos izgleda, 1,88, 1,35 i 1,67, respektivno).

Gojaznost je bila povezana sa povećanom verovatnoćom subfertiliteta kod muškaraca (odnos šanse, 1,69). Prekomerna težina i gojaznost su bili povezani sa povećanim izgledima za pobačaj u poređenju sa normalnom težinom kod žena (odnos šanse, 1,49 i 1,44, respektivno).

„Optimizacija BMI od perioda pre začeća pa nadalje kod žena i muškaraca može biti važna strategija za poboljšanje plodnosti i ishoda trudnoće“, pišu autori.

Više informacija: Aline J. Bokem i saradnici, Indeks telesne mase pre začeća i rane trudnoće kod žena i muškaraca, vreme do trudnoće i rizik od pobačaja, JAMA Netvork Open (2024). DOI: 10.1001/jamanetvorkopen.2024.36157

Autorsko pravo © 2024 HealthDai. Sva prava zadržana.

Istražite dalje