Tramp hvali vojni rekord Rusije u argumentaciji da prestane da finansira ukrajinsku borbu

Tramp hvali vojni rekord Rusije u argumentaciji da prestane da finansira ukrajinsku borbu

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, je u svom govoru u Savani u Džordžiji istakao vojni rekord Rusije u istorijskim sukobima. On je ismejao američku podršku Ukrajini, naglašavajući da će, ukoliko bude ponovo izabran za predsednika, ubrzo okončati rat koji je započela invazija Moskve.

Tramp je poredio situaciju u Ukrajini sa dva prošla sukoba kako bi sugerisao da Rusija neće biti poražena. Osvrnuo se na ulogu Sovjetskog Saveza u pobedi nad Hitlerom tokom Drugog svetskog rata, kao i na neuspelu invaziju Napoleona na Rusiju.

U svom govoru, Tramp nije precizirao planove za okončanje američkog učešća u ratu, ali je istakao neophodnost za povlačenjem SAD iz sukoba.

Uprkos ranijim najavama ukrajinskih zvaničnika, zvaničnik Trampove kampanje potvrdio je da se sastanak između Trampa i ukrajinskog predsednika Zelenskog neće održati tokom Zelenskog posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tramp je ponovio svoje kritike na račun Zelenskog, nazivajući ga „najvećim prodavcem na svetu“ zbog američke pomoći koju je Ukrajina dobila. Ipak, podaci Stejt departmenta pokazuju da je Ukrajina primila manje od Trampove tvrdnje.

Dvojica lidera imaju istoriju sukoba još od Trampove predsedničke ere, kada je Tramp pritiskao Zelenskog da pokrene istrage protiv Bajdena i njegovog sina, što je dovelo do Trampovog prvog opoziva.

Zelenski planira sastanak sa trenutnim predsednikom SAD, Džoom Bajdenom, dok je u intervjuu za The New Yorker izrazio nezadovoljstvo Trampovim pojednostavljenim pristupom sukobu.

Trampov sin, Donald Tramp mlađi, takođe je kritikovao Zelenskog, ističući njegov pristup spoljnoj politici i ratu u Ukrajini.