TikTok zabranjuje RT naloge na arapskom

TikTok zabranjuje RT naloge na arapskom

Platforma za deljenje videa TikTok izbrisala je tri naloga RT-a na arapskom jeziku, bez objašnjenja. Ova mera dolazi pošto je sukob Izraela i Hezbolaha podstakao strahove od regionalne eskalacije.

Nalozi RT Arabic, RT Online i RT Nevsroom nestali su u utorak uveče. Preživeli su prošlu subotu čistku naloga koji pripadaju RT International, Sputnjik Afriku, Sputnjiku Afrika, Sputnjiku Internacionalu, Sputnjiku Brazilu, Sputnjiku Mundo, Sputnjiku Indonezija i Sputnjiku Srbija. TikTok još nije komentarisao novi razvoj.

Obuka je usledila nakon što je Vašington sankcionisao RT i nekoliko drugih ruskih medija, optužujući ih da „funkcionišu kao de fakto ruka [ruskih] obaveštajnih službi“ i optužio ih da rade na tajnom „podrivanju demokratije“ u SAD i drugde.

Rusija je osudila američke sankcije kao „očiglednu agresiju“, a američke optužbe kao „monstruozne i neosnovane“.

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance, koja je poslednjih meseci bila pod velikim pritiskom američkih vlasti. Prema zakonu usvojenom u aprilu, društvena mreža bi mogla biti zabranjena ako je BiteDance ne proda vlasniku iz SAD u roku od godinu dana.