Bajden odlazi u dugo očekivanu posetu Africi u oktobru

Bajden odlazi u dugo očekivanu posetu Africi u oktobru

Američki predsednik Džo Bajden će sredinom oktobra doputovati u dugo očekivanu posetu Africi kada otputuje u Nemačku i Angolu, saopštila je Bela kuća u utorak.

Bajden je obećao tokom samita afričkih lidera koji je bio domaćin u Vašingtonu krajem 2022. da će posetiti Afriku sledeće godine. Njegova poseta je trebalo da bude kamen temeljac napora administracije da ojača veze sa kontinentom, delimično da bi se suprotstavio rastućem uticaju Kine, rivala SAD.

Nekoliko članova kabineta i potpredsednica Kamala Haris, kao i prva dama Džil Bajden, posetili su afričke nacije 2023. godine, ali je godina prošla bez posete Bajdena.

Sada, sa samo nekoliko meseci na funkciji nakon što je okončao svoju kampanju za reizbor, Bajden planira da otputuje u Berlin i Luandu, Angolu, od 10. do 15. oktobra, saopštila je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer dok je Bajden boravio u Njujorku. . On je svoje poslednje obraćanje u svojstvu predsednika Generalnoj skupštini UN održao ranije u utorak.

Bajden će biti prvi predsednik SAD koji će posetiti podsaharsku Afriku od 2015. godine.

Tokom sastanaka u Berlinu sa nemačkim liderima, Bajden će ojačati saveze i izraziti zahvalnost Nemačkoj za podršku odbrani Ukrajine od ruske agresije, ugošćavanje američkih vojnika i za njen doprinos NATO savezu, rekao je Žan-Pjer.

Predsednik će posetiti Luandu, glavni grad Angole, u centralnoj Africi, od 13. do 15. oktobra kako bi razgovarao o saradnji na brojnim pitanjima sa predsednikom Žoaom Lorensom, ekonomskom partnerstvu i infrastrukturi, uključujući železnički projekat koji bi započeo u Lobitu, Angola , i na kraju povezati Atlantski okean sa Indijskim okeanom, između ostalog, rekao je Žan-Pjer.

Upitan u maju o vremenu putovanja u Afriku, Bajden je rekao da se nada poseti posle novembarskih predsedničkih izbora.

„Planiram da idem u februaru nakon što budem ponovo izabran“, rekao je tada Bajden dok je poželeo dobrodošlicu kenijskom predsedniku Vilijamu Rutu u Belu kuću tokom njegove državne posete SAD.