Vučić pred Generalnom skupštinom UN: Srbija nikada neće dati svoju slobodu i nezavisnost

Vučić pred Generalnom skupštinom UN: Srbija nikada neće dati svoju slobodu i nezavisnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, gde je jasno poručio da Srbija nikada neće dati svoju slobodu i nezavisnost, ističući posvećenost očuvanju međunarodnog prava i principa povelje UN. Vučić je ukazao na trenutne svetske izazove i geopolitičke napetosti, naglašavajući da, uprkos poteškoćama, Srbija ostaje dosledna svojim principima i predana izgradnji pravednog i mirnog sveta.

„Mahatma Gandi je rekao: Nema puta ka miru, mir je put. U istom duhu otvorenog srca vam se danas obraćam ispred Republike Srbije, zemlje slobode i pravde,“ izjavio je Vučić, ističući da Srbija, kao zemlja osnivačica Ujedinjenih nacija, brani principe povelje i međunarodnog prava. On je izrazio zabrinutost zbog trenutne svetske situacije, napominjući da su globalne tenzije porasle u odnosu na prošlu godinu i da svet neprestano klizi ka dubljoj geopolitičkoj krizi, uz opasnost od nuklearnog sukoba.

Vučić je podsetio na dešavanja iz prošlosti, naglasivši kako je Srbija, kao mala zemlja, platila visoku cenu tokom NATO bombardovanja 1999. godine. On je kritikovao dvostruke standarde u međunarodnoj politici, postavljajući pitanje zašto se Povelja UN i rezolucija 1244 ne poštuju kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, dok se istovremeno zalaže za poštovanje međunarodnog prava u kontekstu sukoba u Ukrajini. Vučić je ponovio stav Srbije da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da očekuje isto poštovanje prema Srbiji.

„Godine 1999. pokušali su da donesu odluku o napadu na Srbiju u UN, ali pošto nije bilo saglasnosti, napad su ipak izvršili, ignorišući Povelju UN i međunarodno pravo. Srbija je tada bila žrtva moćnih zapadnih sila koje su delovale bez obzira na posledice,“ rekao je Vučić, dodajući da su tada, kao i danas, interesi velikih sila prevagnuli nad pravdom.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vučić je oštro kritikovao vlasti u Prištini zbog kontinuiranih provokacija i kršenja prava srpske zajednice. Ukazao je na zabranu srpske valute – dinara, na zabranu poštanskih usluga, kao i na progon srpskog naroda i zabranu poseta verskim objektima poput Pećke patrijaršije. Istakao je i incident sa naoružanim upadom prištinske specijalne policije u prostorije Udruženja roditelja i dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“, naglašavajući da ovakvi potezi ugrožavaju stabilnost i mir na Kosovu.

Predsednik Srbije takođe je pozvao na povratak istinskog političkog multilateralizma i reformu međunarodnih institucija, posebno UN, kako bi se vratila vera u međunarodno pravo i pravednost. „Svet je na ivici katastrofe, gde svi navodno brane principe, a istovremeno niko ne priznaje svoje greške,“ rekao je Vučić, ističući da je ključna uloga UN u očuvanju svetskog mira i pravde.

Vučić je zaključio svoj govor rečima da Srbija ostaje posvećena miru, dijalogu sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, i evropskom putu, ali da neće pristati na gubitak slobode i nezavisnosti. „Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta,“ rekao je Vučić u svom završnom obraćanju pred Generalnom skupštinom UN.