Snežne oluje u Južnoj Africi uzrokovale su dva smrtna slučaja od hipotermije

Snežne oluje u Južnoj Africi uzrokovale su dva smrtna slučaja od hipotermije

Snežne oluje koje su bile neuobičajeno kasne tokom vikenda pogodile su priobalna područja Južne Afrike, ubivši dve osobe i primoravši da se zatvore neki od glavnih autoputeva u zemlji.

Smrt se pripisuje hipotermiji nakon što su dve osobe zaglavljene u vozilima zaglavljenim u velikim snežnim padavinama na autoputu N3, koji je glavni put do primorskog grada Durbana. Jedna od žrtava bila je 39-godišnja žena zaglavljena u minibusu.

Oluja je najviše pogodila pokrajinu KvZulu-Natal i Free State, a zvaničnici su upozorili da bi neke oblasti mogle doživjeti poplave jer snijeg počne da se topi. Usevi mnogih farmera dva dana su bili zatrpani snegom.

Pripadnici Hitne pomoći vukli su desetine kamiona i drugih vozila zaglavljenih u snegu, dok su drugi delili hranu i tople napitke vozačima koji su satima bili zaglavljeni.

Vozači su upozoreni da voze oprezno na područjima koja su očišćena.

Škole su zatvorene u Kvazulu-Natalu, gde je pokrajinski ministar za zajedničku upravu Thulasizve Buthelezi upozorio da bi zajednice duž reke Tugela mogle doživeti poplave.

„Pošto su škole i dalje zatvorene, roditelji se pozivaju da drže decu dalje od nečuvanih vodenih površina, uključujući reke i brane“, rekao je Buthelezi.