Godina 2024. na Generalnoj skupštini UN: Ključni događaji i izazovi

Godina 2024. na Generalnoj skupštini UN: Ključni događaji i izazovi

Sigurnosni kordoni su podignuti, a ulice Menhetna su spremne za zatvaranje dok svetski lideri dolaze u Njujork na godišnji sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ove godine, sastanak se odvija u kontekstu globalnih tenzija, sukoba i ozbiljnih pretnji poput klimatskih promena i sajber bezbednosti. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres će otvoriti skup sa upozorenjem o izazovima koji se produbljuju.

Ključni događaji

Samit budućnosti: Mnogi svetski lideri su se okupili na „Samitu budućnosti“, gde su istakli hitne probleme poput klimatskih promena, sajber pretnji i globalne sigurnosti.

  • Narendra Modi, premijer Indije, upozorio je na potrebu za globalnom regulativom u sajber prostoru, dok je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji predstavio inicijative poput Pojasa i puta, kritikujući zapadne sankcije.
  • Ekvadorski predsednik Daniel Noboa naišao je na tehničke probleme tokom svog govora, kada mu je mikrofon isključen nakon pet minuta, što je postalo tema razgovora.

Povezani problemi: U međuvremenu, države se suočavaju s problemima poput nedostatka finansijskih sredstava za borbu protiv klimatskih promena i potrebom za reformama globalnih finansijskih institucija. Karipski lideri, na čelu sa Mia Mottley, zatražili su od velikih zagađivača, uključujući fosilne kompanije, da plate više od trilion dolara za pomoć siromašnim zemljama.

Ključni govori i izjave

  • Antonio Guterres će otvoriti sednicu s naglaskom na povećanje sukoba i klimatskih kriza.
  • Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnesti International, upozorila je na važnost kreativnog pristupa i hitnih akcija kako bi se izbegle dalje krize.
  • Iranski predsednik Masud Pezeškijan govorio je o zlostavljanju žena i situaciji u Avganistanu, ističući nesrazmernu slobodu koju imaju životinje u poređenju s ženama.

Izazovi i prilike

Svetski lideri se suočavaju s nizom izazova, uključujući ratne sukobe u Gazi i Ukrajini, ekonomske pritiske i sveprisutne klimatske promene. Očekuje se da će ova tema dominirati raspravama tokom celog sastanka.

Ova godina na Generalnoj skupštini UN postavlja važna pitanja o budućnosti međunarodne saradnje, održivosti i globalne bezbednosti. Kako se svetski lideri okupljaju, svet očekuje konkretne akcije i rešenja za hitne probleme s kojima se suočavamo.