Borba protiv antimikrobne rezistencije neantibiotskim terapijskim pristupima i AI

Borba protiv antimikrobne rezistencije neantibiotskim terapijskim pristupima i AI

Veštačka inteligencija i terapijski pristupi bez antibiotika mogli bi da igraju ulogu u borbi protiv otpornosti na antimikrobne lekove (AMR), prema novom istraživanju.

Dr Darren Ting, BHP klinički naučni saradnik sa Škole za infekciju, upalu i imunologiju i počasni konsultant oftalmolog (u Birminghamu i Midland Eie Centru), nedavno je predvodio međunarodni tim stručnjaka da pregleda stanje u oblasti AMR-a. i posebno se osvrnuo na nove neantibiotske terapijske pristupe i potencijalnu ulogu veštačke inteligencije u borbi protiv AMR.

Ovaj rad je napravljen u saradnji sa autorima sa nekoliko instituta, uključujući Univerzitet Kembridž, Univerzitet Pensilvanije, Univerzitet Britanske Kolumbije, Nacionalnu laboratoriju za biotehnologiju (Mađarska), Duke-NUS i Singapurski institut za istraživanje očiju.

Pregled, objavljen u The Lancet Microbe, naglašava problem razvoja AMR-a, sa 5 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa bakterijskom AMR-om u 2019. Osim visoke stope mortaliteta, AMR takođe rezultira visokim morbiditetom, produženim prijemom u bolnicu i povećanim troškovima zdravstvene zaštite.

Autori naglašavaju potrebu za višestrukim pristupom u suočavanju sa ovim globalnim zdravstvenim izazovom, uključujući:

Usredsređujući se na potencijal tehnologija vođenih veštačkom inteligencijom (AI) i dostupnost velikih podataka za rešavanje AMR-a, autori ukazuju na brojne oblasti koje bi veštačka inteligencija mogla poboljšati.

Testiranje osetljivosti na antibiotike moglo bi da se ubrza mašinskim učenjem. Umesto da treba 24-28 sati za određivanje rasta bakterija, kao što bi tradicionalne metode testiranja, AI ima potencijal da mnogo brže predvidi osetljivost na antibiotike analizom podataka sekvenciranja celog genoma.

Mašinsko učenje takođe nudi veliko obećanje za velike programe nadzora protiv AMR-a, posebno u zemljama sa nižim i srednjim prihodima. AI takođe pokazuje potencijal u kreiranju modela koji usmeravaju upotrebu specifičnih antibiotika uskog spektra, smanjujući potrebu za tretmanima druge linije i neodgovarajuću upotrebu antibiotika u poređenju sa tretmanima koje je propisao kliničar.

Štaviše, napori vođeni veštačkom inteligencijom mogu dramatično ubrzati otkrivanje i razvoj antibiotika, smanjujući proces iz godina u dane.

Pregled poziva na podsticanje zajedničkih i održivih istraživačkih napora kako bi se efikasno ublažila opasnost od AMR-a i zaštitila budućnost moderne medicine, globalnog zdravlja i ekonomije.