Nova studija pokazuje izdržljivost minimalno invazivne procedure za borbu protiv bolova u kolenu

Nova studija pokazuje izdržljivost minimalno invazivne procedure za borbu protiv bolova u kolenu

Nova studija pokazuje da minimalno invazivni tretman za osteoartritis (OA) u kolenima može imati trajnu korist od najmanje 2 godine.

Objavljeno danas u Journal of Vascular and Interventional Radiologi tokom meseca svesti o bolu, studija embolizacije genikularne arterije (GAE) pratila je 40 pacijenata sa umerenom do teškom simptomatskom OA kolena nakon GAE tretmana i merila rezultate bola tokom 24-mesečne studije. period. Pacijenti nisu bili kandidati za totalnu zamenu kolena.

„Osteoartritis kolena je vodeći uzrok invaliditeta odraslih i do sada je dokazano da većina minimalno invazivnih opcija lečenja pruža samo kratkoročno olakšanje, mereno nedeljama ili mesecima“, rekao je Siddharth A Padia, MD, FSIR, glavni autor studija i profesor radiologije na UCLA Health.

„Za pacijente koji nisu kandidati za operaciju zamene kolena, naša studija pokazuje da GAE pruža trajnu korist mnogim pacijentima, merljivu do 2 godine, što je veliki korak napred u pružanju trajnog olakšanja ovoj kohorti.“

OA se nekada smatrala samo procesom „habanja i habanja“, ali sve je više dokaza da rast novih, abnormalnih sinovijalnih krvnih sudova izaziva bolnu upalu, što u velikoj meri doprinosi simptomima OA u celom telu. GAE cilja na ovaj abnormalni protok krvi da smanji upalu, brzo poboljšavajući bol pacijenata.

Da bi sproveli lečenje, interventni radiolozi prave rez veličine otvora na kuku i ubacuju mali kateter u arterije artritisanog kolena. Oni, zatim, ubrizgavaju sitne čestice da normalizuju dotok krvi u upaljene i bolne delove kolena. Ambulantna procedura traje otprilike 1 do 2 sata, nakon čega sledi period oporavka od 2 sata.

Za ovu prospektivnu studiju sa jednom rukom, istraživači su definisali klinički uspeh kao smanjenje simptoma OA za više od 50% koristeći indeks osteoartritisa Univerziteta Zapadni Ontario i McMaster (VOMAC). Prethodna studija ove grupe pokazala je da je 25 pacijenata (66%) prijavilo poboljšanje nakon 1 godine.

Od tih 25, 18 pacijenata (72%) je od tada prijavilo kontinuirano ublažavanje simptoma nakon 2 godine. Sve u svemu, 18 od prvobitnih 38 pacijenata (47%) koji su ostali u studiji tokom dvogodišnjeg perioda praćenja prijavilo je smanjenje simptoma OA za više od 50% tokom 2 godine. Nisu prijavljeni dugoročni neželjeni efekti.

„GAE je obećavajuća terapijska opcija za pacijente sa osteoartritisom u kolenu, omogućavajući pacijentima da se vrate svojim normalnim aktivnostima bez dugog oporavka“, rekao je Padia. „Verujemo da treba sprovesti dalju istragu sa većim kohortama i randomizovanim kontrolama kako bismo mogli da potvrdimo ove nalaze, preciziramo izbor pacijenata i optimizujemo upravljanje bolom u kolenu povezanom sa OA.“