Nisu primećeni perinatalni rizici kod vakcinacije protiv gripa u uzastopnim trudnoćama

Nisu primećeni perinatalni rizici kod vakcinacije protiv gripa u uzastopnim trudnoćama

Vakcinacija protiv gripa u uzastopnim trudnoćama nije povezana sa povećanim rizikom za unapred određene neželjene perinatalne ishode, prema studiji objavljenoj na internetu 19. septembra u JAMA Netvork Open.

Darios Getahun, MD, Ph.D, M.P.H., iz Kaiser Permanente Južne Kalifornije u Pasadeni, i kolege su sproveli retrospektivnu kohortnu studiju koja je uključivala pojedince sa najmanje dve uzastopne jednoplodne trudnoće kako bi ispitali povezanost između uzastopnih vakcinacija protiv sezonskog gripa. i nepovoljni perinatalni ishodi. Podaci su uključeni za 82.055 osoba sa jednoplodnim trudnoćama između 1. januara 2004. i 31. decembra 2018. godine.

Sve u svemu, 54,7 odsto učesnika je imalo vakcinaciju protiv gripa u uzastopnim trudnoćama. Istraživači su otkrili da vakcinacija u uzastopnim trudnoćama nije povezana sa povećanim rizikom od preeklampsije ili eklampsije, abrupcije placente, groznice, prevremenog porođaja, prevremenog preranog pucanja membrana, horioamnionitisa ili porođaja u malom za gestaciono doba u poređenju sa osobama koje nisu vakcinisane u obe trudnoće. Uočene asocijacije nisu modifikovane intervalima između trudnoće ili tipom vakcine.

„Nalazi studije podržavaju preporuke za vakcinaciju ljudi tokom trudnoće bez obzira na interval između bilo koje dve uzastopne trudnoće i vrstu vakcinacije“, pišu autori.