Alkaraz osvojio Lejver kup za tim Evrope u pobedi 13-11 nad timom sveta

Alkaraz osvojio Lejver kup za tim Evrope u pobedi 13-11 nad timom sveta

Četvorostruki grend slem šampion Karlos Alkaraz savladao je Tejlora Frica sa 6-2, 7-5 dok je tim Evrope savladao tim sveta sa 13-11 i osvojio Lejver kup u nedelju.

Alkaraz je razbio vicešampiona US Opena Frica u 11. gemu, a zatim zaključio pobedu na servis, što je izazvalo slavlje dok se evropski tim radovao sa kapitenom Bjornom Borgom u Berlinu.

Tim sveta je bio favorit za osvajanje Lejver kupa po treći put uzastopno nakon što je vodio sa 8-4 na poene u poslednjem od tri dana.

Evropa je počela povratak u nedelju kada su Alkaraz i Kasper Rud pobedili u dublu rezultatom 6-2, 7-6 (6) protiv američkog para Bena Šeltona i Frensis Tiafoa. Ali Šelton je tada pobedio finalistu Australijan opena Danila Medvedeva sa 6-7 (6), 7-5, 10-7 i pomerio svetski tim na pol poziciju.

Tiafoe, koji je stigao do polufinala Ju-Es opena, mogao je to da im obezbedi, ali je izgubio od finaliste Otvorenog prvenstva Francuske Aleksandra Zvereva sa 6-7 (5), 7-5, 10-5, postavljajući odlučujuću odluku između Alkaraza i Frica.

Lejver kup je formatiran kao Rajder kup u golfu sa prvim timom koji je osvojio 13 bodova. Svaki od četiri meča u nedelju vredeo je tri boda.

Jedina pobeda Evrope u subotnja četiri meča došla je od Alkaraza, koji je ove godine osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske i Vimbldon.

U nedelju je 21-godišnji Španac još jednom pokazao svoj temperament za veliki meč.