Zelenski će posetiti američku fabriku za proizvodnju municije 155 mm za Ukrajinu

Zelenski će posetiti američku fabriku za proizvodnju municije 155 mm za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće u nedelju fabriku municije u Pensilvaniji koja proizvodi jednu od najkritičnije municije za borbu njegove zemlje da se odbrani od ruskih kopnenih snaga.

Tokom posete fabrici municije Scranton Armi, gde se proizvode artiljerijske granate kalibra 155 mm, Zelenskog će pratiti Dag Buš, pomoćnik sekretara vojske za nabavku, logistiku i tehnologiju, Bil LaPlante, glavni kupac oružja Pentagona i Džoš Šapiro, Guverner države Pensilvanije.

Očekuje se da će se tokom posete Zelenski sastati i zahvaliti radnicima koji su tokom protekle godine povećali proizvodnju metaka od 155 mm.

Granate kalibra 155 mm se koriste u sistemima haubica, koje se vuku velikih topova sa dugim cevima koje mogu da pucaju pod različitim uglovima. Haubice mogu da pogode ciljeve udaljene do 24 kilometra do 32 kilometra i veoma su cenjene od strane kopnenih snaga za uklanjanje neprijateljskih ciljeva sa zaštićene udaljenosti.

SAD su investirale u ponovno pokretanje proizvodnih linija i sada proizvode više od 40.000 metaka 155 mm mesečno, sa planovima da pogode 100.000 metaka mesečno.

SAD su bile najveći donator Ukrajini, dajući više od 56 milijardi dolara od više od 106 milijardi dolara koje su NATO i partnerske zemlje prikupile za pomoć u njenoj odbrani