UN: Naoružavanje običnih uređaja krši međunarodno pravo

UN: Naoružavanje običnih uređaja krši međunarodno pravo

Oružavanje običnih komunikacionih uređaja predstavlja novi razvoj u ratovanju, a ciljanje na hiljade Libanaca koji koriste pejdžere, dvosmerne radio stanice i elektronsku opremu bez njihovog znanja predstavlja kršenje međunarodnog prava o ljudskim pravima, rekao je u petak šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Volker Turk je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da mora da se sprovede nezavisna i transparentna istraga o dva napada u Libanu u utorak i sredu u kojima su ove naprave eksplodirale, ubivši, kako se izveštava, 37 ljudi i povređeno više od 3.400 drugih.

„Oni koji su naredili i izveli ove napade moraju biti pozvani na odgovornost“, rekao je on.

Liban je okrivio Izrael za napade, koji su izgleda bili usmereni na militante Hezbolaha, ali su takođe imali mnoge civilne žrtve, uključujući decu. Hezbolah se borio u mnogim sukobima sa Izraelom, uključujući rat 2006. godine, i sprovodio je skoro svakodnevne napade protiv Izraela da bi podržao militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra.

Pre sastanka saveta, izraelskog ambasadora u UN Denija Danona novinari su pitali o spekulacijama da Izrael stoji iza dve eksplozije.

„Ne komentarišemo konkretne napade koje ste spomenuli, ali mogu vam reći da ćemo učiniti sve što možemo da ciljamo te teroriste kako bismo minimizirali žrtve za civile“, odgovorio je on.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Buhabib optužio je Izrael da teroriše celokupno libansko stanovništvo na ulicama, na pijacama, u prodavnicama i u njihovim domovima gde su eksplodirali njihovi komunikacioni uređaji.

Podigao je fotografiju oštećene i okrvavljene ruke, govoreći ambasadorima iz 15 nacija saveta: „Pogledajte ružnoću onoga što se dogodilo na ovoj slici.

Buhabib je insistirao na tome da je Izrael ne samo pokrenuo napade, već je rekao Savetu da postoje „zvanične deklaracije“ i tvit savetnika premijera Benjamina Netanjahua „koji je nedavno obrisan, naglašavajući odgovornost Izraela i hvaleći pozitivne rezultate ovog napada. ”

Činilo se da je mislio na obrisani tvit Netanjahuovog savetnika Topaza Lukea, koji je navodno retvitovao post koji je uključivao odgovor koji ukazuje da Izrael stoji iza napada u Libanu i susednoj Siriji.

Izraelski Danon kritikovao je libanskog ministra što nikada nije pomenuo Hezbolah i rekao da je narod Libana „zarobljen u stisku ove terorističke organizacije“.

Libanski Bouhabib je upozorio savet da će, ako ne osudi smrtonosne eksplozije od nedelje i ne imenuje Izrael kao počinioca, biti otvorena „Pandorina kutija“, a vlade i ekstremisti će gađati, terorisati i ubijati civile sličnim komunikacionim uređajima u vozovima, avioni i drugde.

Turk, visoki komesar UN-a za ljudska prava, rekao je da su eksplozije ne samo prekršile međunarodno pravo o ljudskim pravima, već se čini i da krše ključne principe međunarodnog humanitarnog prava u izvođenju napada: razliku između civila i boraca, proporcionalnost i mere predostrožnosti.

Međunarodni zakon takođe zabranjuje upotrebu uređaja za mine koje izgledaju bezopasno, rekao je, i „počiniti nasilje sa ciljem širenja terora među civilima je ratni zločin“.

„Da budem jasan – ovaj metod ratovanja je možda nov i nepoznat“, rekao je Turk, „ali međunarodno humanitarno pravo i zakon o ljudskim pravima važe bez obzira i moraju se poštovati“.

Izraelski Danon okrivio je Iran i njegovu „marionetsku“ Hezbolah za vojnu akciju preko granice između Libana i Izraela.

„Iako Izrael ne traži širi sukob, dozvolite mi da budem jasan: nećemo dozvoliti Hezbolahu da nastavi sa svojim provokacijama“, rekao je on. Izrael će učiniti „šta god je potrebno“ da vrati svojih 60.000 građana koji su napustili svoje domove na severu zbog napada, „i nećemo dozvoliti da teror Hezbolaha diktira budućnost naše nacije“.

Iranski ambasador u UN-u Amir Saeid Iravani uzvratio je da „Izrael snosi punu odgovornost za izvršenje takvih užasnih zločina” i rekao da će njegova vlada tražiti odgovornost za napad na ambasadora zemlje u Libanu, čije su oči povređene u eksplozijama u utorak.

On je rekao da se težina napada na libanski narod takođe mora posmatrati kao „pretnja miru i bezbednosti širom regiona“. On je dodao da „međunarodna zajednica ne sme da ignoriše ulogu koju zapadne zemlje, posebno SAD i Velika Britanija, igraju u omogućavanju agresije Izraela“.

Politička šefica UN Rozmeri Dikarlo upozorila je Savet da eksplozije, zajedno sa više od 11 meseci krvoprolića u Gazi, i skoro svakodnevne razmene vatre preko granice između Izraela i Libana, predstavljaju ozbiljan rizik za bezbednost i stabilnost u regionu.

Ona je pozvala sve aktere na maksimalnu uzdržanost i snažno je pozvala zemlje koje imaju uticaj na stranke „da to iskoriste sada“.

Ranije je portparol UN Stefan Dužarik pozvao Izrael i Hezbolah da se odmah vrate prekidu neprijateljstava koja su postojala pre napada Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu i izraelske vojne kampanje u Gazi, upozoravajući da je „region na ivici katastrofe ” i hitno treba tražiti diplomatsko rešenje.