Britanska studija ispituje stigme prema LGBTK i osobama sa problemima mentalnog zdravlja

Britanska studija ispituje stigme prema LGBTK i osobama sa problemima mentalnog zdravlja

Studija koja je istraživala stigmu prema osobama LGBTK zajednice i osobama sa mentalnim zdravstvenim problemima u britanskom društvu otkrila je zanimljive rezultate. Istraživanje je pokazalo da, iako postoji određena stigma prema ovim grupama, nivo stigme prema LGBTK osobama je manji u poređenju sa stigmom prema osobama sa problemima mentalnog zdravlja. Ovi rezultati su predstavljeni na konferenciji ECNP u Milanu.

Profesorka Karen Erše sa Univerziteta u Kembridžu istakla je da je cilj istraživanja bio sagledati percepciju stigme prema LGBTK osobama i osobama sa mentalnim zdravstvenim problemima u britanskom društvu. Rezultati su pokazali iznenađujuće razlike u stavovima društva i pojedinaca prema ovim grupama.

Istraživači su sproveli dve odvojene studije, koristeći skalama percipirane diskriminacije i devalvacije. Prvo ispitivanje je obuhvatilo 264 osobe i njihovo mišljenje o percepciji društva prema osobama sa mentalnim zdravstvenim problemima. Takođe su analizirali kako se ispitanici osećaju prema osobama sa mentalnim zdravstvenim problemima, posebno uzimajući u obzir da li su imali bliski kontakt sa ovom grupom ljudi.

U drugom delu studije, 124 osobe su postavljena slična pitanja u vezi sa percepcijom stigme prema LGBTK osobama. Čarli Evans, istraživač sa Univerziteta u Kembridžu, istakao je da je važno prepoznati razlike u percepciji stigme prema različitim grupama i razumeti zašto se određene stigme doživljavaju intenzivnije od drugih.

Profesor Pedro Morgado sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Minjo u Bragi, Portugalu, komentarisao je nalaze studije ističući značaj smanjenja stigme prema osobama LGBTK zajednice i osobama sa mentalnim zdravstvenim problemima. On je naglasio potrebu za daljim istraživanjima u ovoj oblasti kako bi se bolje razumele dinamike stigme i diskriminacije.

U zaključku, istraživači su istakli da postoji potreba za različitim pristupima u smanjenju stigme prema različitim grupama. Važno je nastaviti sa kampanjama podizanja svesti i istraživanjima kako bi se stigmi pristupilo na sistematičan i efikasan način.