Najtraženiji gvinejski begunac izručen iz Liberije

Najtraženiji gvinejski begunac izručen iz Liberije

Najtraženiji gvinejski begunac, bivši visoki vojni oficir osuđen za zločine protiv čovečnosti zbog masakra na stadionu 2009. godine, izručen je iz susedne Liberije, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

Bivši pukovnik Klod Pivi bio je u bekstvu nakon bekstva iz zatvora visokog profila u novembru, pre nego što je uhapšen u Liberiji u utorak, rekao je novinarima Jaja Kairaba Kaba, gvinejski ministar pravde.

Pivi je bio privrženik bivšeg diktatora Muse Dadisa Kamare, koji je vladao zapadnoafričkom državom od 2008. do 2010. godine. Osuđen je u odsustvu na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti zbog učešća u masakru na stadionu. U tom masakru 2009. godine ubijeno je najmanje 157 ljudi, a na desetine žena silovano.

Tadašnji vojni vođa izveo je državni udar prethodne godine, a 28. septembra 2009. demonstranti su na stadionu protestovali zbog Kamarinih planova da se kandiduje za predsednika kada su vojnici otvorili vatru na njih.

Tadašnja hunta je rekla da su „nekontrolisani“ elementi vojske izvršili silovanja i ubistva. Ali Kamarini glavni saradnici bili su na stadionu i nisu učinili ništa da zaustave masakr, navodi se u izveštaju Human Rights Watch-a.

Mnoge žrtve na stadionu su ubijene iz vatrenog oružja, zgnječene ili zabodene nožem, dok su neke od žena izvlačili iz skrovišta i grupno silovali uniformisani muškarci tokom nekoliko dana, rekli su svedoci.