Stoltenberg: Bez članstva u NATO ne može biti trajne bezbednosti Ukrajine

Stoltenberg: Bez članstva u NATO ne može biti trajne bezbednosti Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da je članstvo u NATO od ključnog značaja za trajnu bezbednost Ukrajine. Njegove reči iznete su na događaju Nemačkog Maršalovog fonda pod nazivom „Razmišljanja o izazovnoj deceniji“. Stoltenberg je naglasio da se rat u Ukrajini može okončati samo ako se izgubi, ali bi takav scenario doveo do ruske okupacije, a ne do mirnog rešenja. Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin veruje da može ostvariti svoje ciljeve silom, što rezultira nastavkom brutalnog rata.

Stoltenberg je istakao da, iako ne veruje da je moguće promeniti Putinovo mišljenje, veruje da je moguće uticati na njegovu kalkulaciju. Povećanjem vojne podrške Ukrajini, Putin bi trebalo da shvati da ne može postići svoje ciljeve nasiljem. Dodatno, Stoltenberg je naglasio da što je veća i verodostojnija dugoročna vojna podrška Ukrajini, to će se rat brže okončati.

U nastavku, Stoltenberg je istakao da je neophodno da svaki budući dogovor bude podržan snažnom vojnom podrškom Ukrajini i kredibilnim bezbednosnim garancijama kako bi se osigurao trajni mir. On je naglasio da je stabilna Ukrajina ključna za održivu bezbednost u Evropi, te da je članstvo u NATO neophodno za trajnu bezbednost zemlje.

Ukrajina ima otvorena vrata za pridruživanje NATO-u, a Stoltenberg je istakao da je to neophodan korak ka osiguravanju stabilnosti i mira u regionu.