Hapšenje propalestinskog demonstranta zbog nošenja kefije izaziva zabrinutost o slobodi govora u Njujorku

Hapšenje propalestinskog demonstranta zbog nošenja kefije izaziva zabrinutost o slobodi govora u Njujorku

Propalestinski demonstrant, koji je nosio tradicionalni palestinski šal kefiju, optužen je za kršenje novog zakona koji zabranjuje nošenje maski u javnosti u okrugu Nasau, Njujork. Ovaj slučaj je izazvao zabrinutost da se zakon koristi za ograničavanje slobode govora i suzbijanje političkog protesta.

Policija je uhapsila 26-godišnjeg muškarca iz Nort Belmora tokom protesta ispred pravoslavne sinagoge Mladog Izraela u Lorens-Sedarherstu, navodeći da je prekršio zakon o maskama. Prema portparolu policijske uprave, muškarac je uhapšen jer je kefiju nosio kao simbol solidarnosti s Palestincima, a ne iz medicinskih ili verskih razloga, što su jedini izuzeci prema novom zakonu.

Demonstrant je kasnije pušten, uz obavezu da se pojavi pred sudom 2. oktobra. Organizatori protesta tvrde da je muškarac bio meta zbog svog angažmana kao lider propalestinskog pokreta na Long Ajlendu i optužuju vlasti za zastrašivanje aktivista kako bi se ograničila njihova prava na protest.

Zakon o transparentnosti maski, donesen prošlog meseca kao odgovor na porast antisemitskih incidenata nakon sukoba između Izraela i Hamasa, predviđa kazne za nošenje maski u svrhu sakrivanja identiteta. Međutim, kritičari zakona, uključujući Savet za američko-islamske odnose, ističu da se on koristi kao „taktika ućutkivanja“ protiv demonstranata.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe zakona, tvrdeći da ograničava prava na slobodu izražavanja i protestovanja.