Apple ubrzava uvođenje AI ažuriranja za Siri za iPhone 16

Apple ubrzava uvođenje AI ažuriranja za Siri za iPhone 16

Apple ubrzava uvođenje ažuriranja softvera koje će usaditi veštačku inteligenciju u svog virtuelnog pomoćnika Siri i automatizovati niz zamornih zadataka kako bi se poklopilo sa izdavanjem njegovog najnovijeg iPhone-a.

Besplatno ažuriranje koje omogućava prvi set funkcija u Appleovom paketu veštačke inteligencije postalo je dostupno u četvrtak – oko dve nedelje pre oktobarskog izdanja koje je Apple projektovao ranije ovog meseca kada je predstavio iPhone 16.

Apple nije rekao zašto njegov softver za veštačku inteligenciju izlazi ispred prvobitnog rasporeda, ali tehnologija je glavna atrakcija u četiri modela iPhone 16 koji stižu u prodavnice u petak.

Svi modeli iPhone 16, čija se početna cena kreće od 800 do 1.200 dolara, opremljeni su posebnim procesorom potrebnim za novu tehnologiju, koju kompanija reklamira kao „Apple Intelligence“. Taj brend je deo napora da se razlikuje AI iPhone-a od slične tehnologije koja je već dostupna u pametnim telefonima koje su ranije ove godine objavili Samsung i Google.

Tehnologija veštačke inteligencije za sada izlazi samo na američkom engleskom, ali će se u decembru proširiti na lokalizovani engleski u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji. Apple planira da se proširi na druge jezike i zemlje sledeće godine.

Kada se instalira iOS 18.1 nadogradnja, često nespretni Siri bi trebalo da postane razgovorniji, raznovrsniji i šareniji, sa užarenim svetlom koje će se okretati oko ekrana iPhone-a dok odgovara na zahteve. Iako Apple obećava da će Siri moći da obavlja više zadataka i da će biti manje sklona zbunjivanju, neće moći da stupi u interakciju sa drugim aplikacijama instaliranim na iPhone-u sve dok drugo ažuriranje softvera ne izađe na još uvek neodređeni datum.

Ostale AI funkcije u ažuriranju softvera će se baviti raznim zadacima pisanja i lekture, rezimirati sadržaj e-poruka i drugih dokumenata. AI će takođe obezbediti razne alate za uređivanje kako bi se promenio izgled fotografija i olakšalo pronalaženje starih slika.

Ali ažuriranje ne uključuje druge trikove veštačke inteligencije koji tek dolaze, kao što je mogućnost kreiranja prilagođenih emodžija u hodu ili dočaravanja drugih fantastičnih slika na zahtev. Apple takođe planira da na kraju omogući svom AI paketu da dobije ruku od OpenAI-ovog ChatGPT-a kada korisnici to žele.

Pored novog modela iPhone-a, Apple-ove AI funkcije će takođe raditi u dve premium verzije iPhone-a 15 nakon što se instalira ažuriranje softvera na nedavno objavljeni iOS 18. To je zato što su i iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Mak takođe došli sa računarskim čipom potrebnim za napajanje nove veštačke inteligencije. Ažuriranje će takođe doneti mogućnost snimanja prostornog videa na ta dva modela iPhone 15 koji se mogu gledati na Apple-ovim Vision Pro slušalicama od 3.500 dolara.

Ali veštačka inteligencija neće raditi na stotinama miliona drugih iPhone-a, što je nedostatak na koji se investitori klade da će doprineti nedavnom opadanju Apple-ove prodaje ovog sveprisutnog uređaja.

To očekivanje je glavni razlog zašto je cena akcija Apple-a porasla za više od 15% otkako je kompanija u junu predstavila svoju strategiju veštačke inteligencije, stvarajući 500 milijardi dolara bogatstva akcionara. Neki analitičari veruju da bi potražnja za novim iPhone-ima mogla da podigne tržišnu vrednost Apple-a iznad 4 biliona dolara po prvi put u narednoj godini.