Eksperti upozoravaju da su operacije promene boje očiju opasan trend

Eksperti upozoravaju da su operacije promene boje očiju opasan trend

U svetu estetskih zahteva, ljudi su spremni da preuzmu velike rizike kako bi postigli željeni izgled, a najnoviji trend uključuje trajnu promenu boje očiju. Dok se neki odlučuju za metode poput implantata, tetoviranja šarenice ili laserske depigmentacije, stručnjaci upozoravaju na potencijalne opasnosti ovih procedura, uključujući ozbiljne komplikacije kao što su slepilo.

Šarenica, deo oka odgovoran za boju, sastoji se od složenih mišića i pigmenta koji određuju boju očiju. Postupci poput keratopigmentacije, gde se pigmenti ubacuju u rožnjaču, i laserska depigmentacija, koja uklanja tamne pigmente, postaju sve češći u potrazi za „savršenom“ bojom očiju. Iako rezultati mogu izgledati privlačno, rizici su alarmantni.

Mnoge procedure nose opasnost od infekcija, osetljivosti na svetlost, pa čak i trajnih oštećenja vida. S obzirom na to da su dugoročne posledice često ozbiljnije od trenutnih estetskih dobitaka, stručnjaci preporučuju razmatranje sigurnijih alternativa, poput kontaktnih sočiva.

Ove informacije podsećaju na važnost opreza u estetskoj medicini, kao i na potrebu za edukacijom o rizicima koje ovakve procedure nose.