Eksperiment sugeriše da bi smanjenje porcije piva poboljšalo zdravlje u Velikoj Britaniji

Eksperiment sugeriše da bi smanjenje porcije piva poboljšalo zdravlje u Velikoj Britaniji

Nedavna studija sprovedena u Velikoj Britaniji sugeriše da smanjenje tradicionalne porcije piva – popularne carinske pinte (568 ml) – može značajno smanjiti ukupnu potrošnju alkohola. Istraživački tim sa Univerziteta Kembridž, predvođen zdravstvenim psihologom Eleni Mancari, zamenio je standardne pinte manjim porcijama od dve trećine pinte (oko 379 ml) u 12 pabova i barova. Rezultati su pokazali da je tokom četiri nedelje eksperimenta došlo do smanjenja prodaje alkohola u proseku za 9,6%, dok su flaširana piva i limenke takođe zabeležile pad prodaje.

Ovo istraživanje moglo bi da otvori vrata promenama u kulturi ispijanja alkohola u Britaniji, gde je „odlazak na pintu“ duboko ukorenjen. Smanjenje porcija je već pokazalo efikasnost u ranijim studijama koje su se bavile konzumacijom vina, a istraživači tvrde da bi manje veličine porcija alkohola mogle pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti, uključujući rak, srčane bolesti i povrede.

Iako su neki pabovi zabeležili pad prihoda, gosti nisu pokazali značajne primedbe na eksperiment. Istraživači veruju da bi ovakve promene mogle doprineti smanjenju stope smrtnosti povezane sa alkoholom u zemlji, što trenutno iznosi oko 10.000 ljudi godišnje. Studija je objavljena u časopisu PLOS Medicine.