Putin: Ruskinje „otkrivaju našu lepotu“

Putin: Ruskinje „otkrivaju našu lepotu“

Evroazijski ženski forum 2024 (EAVF) predstavlja značajnu priliku za Rusiju da pokaže svoju gostoljubivost svetu kroz angažovanje žena, istakao je predsednik Vladimir Putin na ceremoniji otvaranja ovog događaja u Sankt Peterburgu. Putin je opisao forum kao jedan od najvećih međunarodnih skupova koji naglašava potencijal i ulogu žena u svim aspektima društva. Naglasio je da EAVF promoviše ideje održivog razvoja i globalne bezbednosti, ističući da angažovanje učesnika u principima saradnje i mira čini ovaj skup sve popularnijim iz godine u godinu.

Ovogodišnji EAVF, koji se održava po četvrti put, okupio je preko 2.000 učesnika, uključujući 600 stranih gostiju iz 126 zemalja i međunarodnih organizacija, prema rečima Valentine Matvijenko, predsednice Saveta Federacije Rusije i bivše guvernerke Sankt Peterburga. Putin je istakao raznovrsnost učesnika foruma, naglašavajući da je svaki region Rusije zastupljen na događaju.

Predsednik Putin je istakao da Ruskinje predstavljaju dušu Rusije, ističući njihovu lepotu, privlačnost, toplinu, milosrđe i duhovnu velikodušnost. Opisao je svoju naciju kao otvorenu i gostoljubivu zemlju koja ceni dijalog, poverenje i prijateljstvo. Pohvalio je raznolikost i jedinstvenost zemalja i ljudi širom sveta.

Putin je zahvalio svim Ruskinjama na njihovom doprinosu dobrobiti zemlje i njihovoj kreativnoj energiji. Istakao je da napredak, blagostanje i harmonija ne mogu biti postignuti bez angažovanja žena, te da je njihova uloga ključna za istinski održivi mir.

EAVF je osnovan 2015. godine kao platforma koja promoviše liderstvo žena u savremenom svetu, a održava se svake tri godine. Prema Putinovim rečima, ovaj skup je pokrenuo niz konkretnih inicijativa, uključujući projekte dublje saradnje unutar BRIKS-a i foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).