Tim razvija novu generaciju nosivog sistema za kontinuirano praćenje glukoze za upravljanje dijabetesom

Tim razvija novu generaciju nosivog sistema za kontinuirano praćenje glukoze za upravljanje dijabetesom

Korišćenje brzog tehnološkog napretka za ljudsko zdravlje je globalni trend, koji pokreće uspon istraživanja biomedicinskog inženjeringa.

Interdisciplinarni istraživački tim, uključujući Fakultet za inženjerstvo i Medicinski fakultet Li Ka Šing na Univerzitetu u Hong Kongu (HKU), Univerzitet Džeđiang i Medicinski univerzitet Guangdžou, razvio je sistem za kontinuirano praćenje glukoze (CGM) koji predstavlja veliki napredak u nosivoj zdravstvenoj tehnologiji i postavljen je da revolucioniše upravljanje dijabetesom.

Njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances, pod naslovom „Veličine novčića, potpuno integrisani i minimalno invazivni kontinuirani sistem za praćenje glukoze zasnovan na organskim elektrohemijskim tranzistorima“.

Predvođen profesorom Shimingom Zhangom sa Odseka za elektrotehniku i elektroniku na HKU, novi CGM sistem, nazvan OECT-CGM, ima kompaktan dizajn veličine novčića koji integriše najsavremenije biosenzore, minimalno invazivne alate i hidrogelove. .

Osnovni deo uređaja je organski elektrohemijski tranzistor (OECT), biohemijski pojačivač signala koji značajno poboljšava odnos signal-šum (SNR) iznad tradicionalnih elektrohemijskih senzora. Ovaj napredak je ključan za pružanje tačnih i pouzdanih očitavanja glukoze koja je neophodna za efikasno upravljanje dijabetesom.

OECT-CGM uključuje niz mikroiglica za potkožno uzimanje uzoraka glukoze uz minimalan bol i nelagodnost, rešavajući jedan od glavnih nedostataka postojećih CGM uređaja, koji se smatraju invazivnim zbog potrebe da se igla umetne ispod kože, što može da izazove nelagodnost.

Pored toga, viskoelastičan i difuzni hidrogel stabilizuje interfejs između kože i uređaja, obezbeđujući da senzor ostaje siguran i efikasan tokom upotrebe.

OECT-ovi u integrisanom uređaju postižu rekordno visoku osetljivost, značajan tehnički napredak za zdravstvenu negu usredsređenu na telo. Performanse, u testovima na glodarima, uporedive su sa komercijalnim CGM-ima koji su trenutno dostupni na tržištu.

„Ovaj potpuno integrisan, nosivi uređaj obećava poboljšanu sposobnost zaštite od buke, pouzdanost i nosivost u poređenju sa tradicionalnim CGM-ima“, rekao je profesor Zhang.

Istraživački tim veruje da će njihov rad pomeriti granice trenutnih nosivih biosenzora, posebno u izazovnim i složenim okruženjima. Na primer, scenariji koji uključuju epidermalne nosive uređaje u okruženjima sa značajnim artefaktima pokreta i ambijentalnim šumom.

Njihovi sledeći koraci uključuju dalje usavršavanje uređaja i istraživanje njegovih potencijalnih primena u različitim zdravstvenim ustanovama.

„Ovaj revolucionarni rad ne samo da prikazuje inovativne sposobnosti HKU tima, već postavlja i novi standard za tehnologiju praćenja zdravlja koja se može nositi. Posvećenost tima poboljšanju kvaliteta života osoba sa dijabetesom je evidentna u ovom izuzetnom dostignuću“, dodao je profesor Zhang.