Dvanaestogodišnji dečak osuđen za nerede ispred džamije u Engleskoj

Dvanaestogodišnji dečak osuđen za nerede ispred džamije u Engleskoj

Dvanaestogodišnji dečak, koji je bacao kamenje na policiju tokom nereda ispred džamije, postao je najmlađa osoba osuđena zbog učešća u neredima krajnje desnice koji su ovog leta potresli Englesku. Dečak, čije ime nije objavljeno zbog njegovih godina, priznao je krivicu za nasilne nerede koji su se dogodili 31. jula u gradu Sautport.

Okružni sudija Vendi Lojd osudila ga je na tromesečni policijski čas i jednogodišnji nalog za upućivanje na rehabilitaciju. „Bila je to ljuta rulja i vi ste izabrali da budete deo nje,“ rekla je sudija Lojd dečaku, ističući ozbiljnost događaja koji su „uzdrmali društvo do srži.“

Neredi su počeli nakon što su se internetom proširile lažne glasine da je osumnjičeni za smrtonosni napad nožem na času plesa tražilac azila. Dečak je bio deo gomile koja je zapalila policijski kombi i pokušala da upadne u džamiju Islamskog društva u Sautportu.

Nasilje se brzo proširilo i na druge gradove širom zemlje, ali je brzo ugušeno nakon hapšenja više od 1.000 osoba i podizanja preko 800 optužnica.