Visoke doze vitamina D3 ne pružaju koristi za metastatski kolorektalni karcinom, pokazuje kliničko ispitivanje

Visoke doze vitamina D3 ne pružaju koristi za metastatski kolorektalni karcinom, pokazuje kliničko ispitivanje

SOLARIS (Alliance A021703), multicentrično, dvostruko slepo, randomizovano kliničko ispitivanje faze III koje su vodili istraživači Dana-Farber Instituta za rak i sprovedeno u nekoliko stotina centara za rak u SAD, testiralo je dodavanje visoke doze vitamina D3 standardnom lečenju pacijenata sa nelečenim metastatskim kolorektalnim karcinomom. Više od 450 pacijenata primilo je standardnu hemoterapiju plus bevacizumab i randomizirani su na visoke ili standardne doze vitamina D3.

Rezultati su predstavljeni na kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju 2024.

Tim nije primetio nikakve dodatne nuspojave ili toksičnosti sa dodatkom visoke doze vitamina D3. Međutim, dodavanje visoke doze vitamina D3 standardnom tretmanu nije odložilo napredovanje raka više od standardne doze vitamina D3, prema analizi tima nakon prosečnog praćenja od 20 meseci.

Potencijalna korist od visoke doze vitamina D3 primećena je za pacijente sa levostranom bolešću (tj. primarni tumori koji nastaju u silaznom debelom crevu, sigmoidnom debelom crevu ili rektumu) i zahteva dalje ispitivanje.

SOLARIS ispitivanje je inspirisano prethodnim istraživanjima koja sugerišu da su viši nivoi vitamina D u krvi povezani sa poboljšanim preživljavanjem metastatskog kolorektalnog karcinoma i da bi dodavanje visoke doze vitamina D3 standardnoj terapiji moglo potencijalno da poboljša preživljavanje bez progresije.

Rezultati SOLARIS-a sugerišu, međutim, da se visoke doze vitamina D3 ne mogu preporučiti kao tretman za pacijente sa nelečenim metastatskim karcinomom debelog creva.