Globalno ispitivanje završava 20-godišnju debatu o lečenju raka gastroezofageusa

Globalno ispitivanje završava 20-godišnju debatu o lečenju raka gastroezofageusa

Pacijenti sa rakom mogli su da izbegnu nepotrebnu terapiju zračenjem kao rezultat međunarodnog kliničkog ispitivanja, koje je vodio istraživač Pitera Meka, prof. Trevor Leong. Studija TOPGEAR je pokazala da radioterapija ne poboljšava ishode preživljavanja pacijenata sa operabilnim karcinomom želuca i gastro-ezofagealnog spoja u poređenju sa samo hemoterapijom.

Rezultati ispitivanja su predstavljeni na Kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO 2024) 2024, održanom u Barseloni od 13. do 18. septembra. Studija je istovremeno objavljena u časopisu Nev England Journal of Medicine.

Više od 2.500 Australijanaca ima dijagnozu raka želuca svake godine, a studija je istraživala da li bi dodavanje radioterapije pristupu lečenja hirurgije plus hemoterapije poboljšalo ishode za pacijente.

Svi učesnici ispitivanja su imali hemoterapiju pre i posle operacije – „standard nege“ u većini zemalja – dok su neki randomizovani da takođe imaju radioterapiju pre operacije.

Profesor Leong kaže da je 20-godišnja debata o ulozi radioterapije u lečenju ovih karcinoma, nakon što su ranije studije sugerisale korist od radioterapije nakon operacije.

„Naši rezultati sada pokazuju da čak i kada se isporučuje optimalno kao preoperativna terapija, radioterapija ne poboljšava ishode preživljavanja u poređenju sa samo hemoterapijom“, kaže profesor Leong.

„Rezultati ispitivanja TOPGEAR imaju potencijal da se promene u praksi jer neki centri širom sveta, posebno u SAD, trenutno koriste preoperativnu radioterapiju kao standardni tretman za rak želuca.

„Preoperativna radioterapija je takođe standard lečenja pacijenata sa karcinomom gastroezofagealnog spoja, koji su činili jednu trećinu TOPGEAR kohorte pacijenata“, rekao je on.

TOPGEAR je počeo u Peter Mac-u 2009. godine i otvoren za pacijente širom sveta od 2014. sa 70 lokacija u 15 zemalja koje učestvuju.

Uočeno je da preoperativna radioterapija poboljšava stopu patološkog potpunog odgovora – što znači da je rak postao neotkriven – kod učesnika ispitivanja, na 17% u poređenju sa 8% za pristup hemoterapiji i operaciji.

Međutim, u praćenju nekih pet godina kasnije (medijan 67 meseci), nije bilo značajne razlike između ovih grupa u preživljavanju bez progresije i ukupnom preživljavanju.

„Iako je povećanje patološkog kompletnog odgovora zanimljivo i može zahtevati dalju istragu, dugoročno radioterapija nije značajno poboljšala kontrolu raka niti produžila živote“, kaže profesor Leong.

Profesor Leong napominje da pacijenti moraju da posećuju svoj specijalistički centar za rak više puta da bi završili radioterapiju, prestanak ovog zahteva bi smanjio ukupni teret lečenja za ove pacijente.