Nova studija otkriva štetne posledice pogrešne dijagnoze BPD-a kod autističnih žena

Nova studija otkriva štetne posledice pogrešne dijagnoze BPD-a kod autističnih žena

Studija sprovedena kroz interpretativnu fenomenološku analizu, objavljena u časopisu Autizam, istražila je uticaj pogrešnih dijagnoza borderline poremećaja ličnosti (BPD) na autistične pojedince, posebno žene. Kroz polustrukturisane intervjue sa deset učesnika, istraživači su otkrili značajne izazove u razlikovanju između autizma i BPD-a i duboke posledice pogrešnih dijagnoza.

Istraživanje je pokazalo da je pogrešna dijagnoza BPD-a često dovodila do stigmatizacije i pogrešnih tretmana, koji su dodatno pogoršavali stanje učesnika. Dijagnoza BPD-a, koja je često uključivala preporuke za „maskiranje“ autističnih osobina, dovela je do povećanog rizika od samoubistva i osećaja nemoći kod učesnika. Mnogi su izjavili da su se osećali ignorisano od strane zdravstvenih radnika koji nisu prepoznali njihov pravi autizam.

Prelazak na tačnu dijagnozu autizma bio je opisan kao „promena života“, koji je omogućio učesnicima da prihvate svoje autistične osobine i poboljšaju svoje mentalno zdravlje. Dijagnoza autizma je pomogla u preusmeravanju fokusa sa pokušaja promene svog identiteta na prihvatanje i podršku njihovim razlikama.

Istraživanje je otkrilo da je pristup procenama autizma bio otežan nakon pogrešne dijagnoze BPD-a, što je odložilo potrebnu podršku i produžilo borbu učesnika. Dok autizam nosi određenu društvenu stigmu, ona je značajno manja u poređenju sa teškom stigmatizacijom povezanoj sa BPD-om, koja često implicira da su pojedinci „slomljeni“ ili potencijalno štetni.

Dr. Bruce Tamilson, vodeći autor studije, naglasio je važnost razumevanja i adresiranja problema pogrešnih dijagnoza. „Deljenjem ovih priča, studija ima za cilj da humanizuje i unapredi usluge mentalnog zdravlja, podstičući inkluzivniji i razumljiviji sistem zdravstvene zaštite,“ rekao je Tamilson.

Dr. Sebastian Shav, glavni istraživač, preporučio je poboljšanu obuku o autizmu za zdravstvene radnike i razmatranje automatskog skrininga autizma kod odraslih sa dijagnozom BPD-a. On je naglasio da adekvatna obuka i skrining mogu sprečiti pogrešne dijagnoze i poboljšati podršku za pojedince.

Dr. Jessica Eccles, stručnjakinja za neurorazvoj, dodala je: „Ova studija pokazuje koliko je važno da kliničari razumeju autizam kao deo svog posla i nadamo se da će dovesti do daljih istraživanja u ovoj oblasti.“

Istraživači su pozvali na dodatne studije kako bi se razumeli pogledi kliničara i omogućile pozitivne promene u uslugama mentalnog zdravlja, smanjujući tako rizik od pogrešnih dijagnoza u budućnosti.