Dugotrajno preživljavanje metastatskog melanoma dramatično se poboljšava na imunoterapiji

Dugotrajno preživljavanje metastatskog melanoma dramatično se poboljšava na imunoterapiji

Dugoročni podaci iz značajnog međunarodnog istraživanja pokazuju da oko polovine pacijenata sa metastatskim melanomom, tretiranih kombinacijom inhibitora imunih kontrolnih tačaka, preživi bez raka 10 ili više godina. Ovo su rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Veill Cornell Medicine i Dana-Farber centra za rak, zajedno sa svojim kolegama.

Studija praćenja u trajanju od deset godina, objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, označava završetak faze III ispitivanja CheckMate 067. Ovo istraživanje, koje je obuhvatilo 945 pacijenata sa 137 lokacija u 21 zemlji, pokazalo je da kombinovanje nivolumaba i ipilimumaba, dve vrste imunoterapije koje inhibiraju različite proteine imunske kontrolne tačke, značajno poboljšava ishode za stanje koje je ranije bilo gotovo fatalno.

Analize sprovedene nakon tri, pet, šest i po godina od početka istraživanja ukazuju da su efekti terapije bili dugotrajni kod pacijenata koji su reagovali na tretman. Preživljavanje pacijenata sa metastatskim melanomom je dramatično poraslo od 2011. godine, kada je medijan preživljavanja iznosio samo šest i po meseci. Pojavom inhibitora imunih kontrolnih tačaka kao opcije lečenja, preživljavanje se postepeno povećavalo.

Studija CheckMate 067 je potvrdila da je nivolumab, samostalno ili u kombinaciji sa ipilimumabom, efikasniji pristup u poređenju sa samim ipilimumabom. Stručnjaci ističu da je ovo istraživanje od vitalnog značaja za razgovore sa pacijentima o dugoročnim prednostima terapije imunoloških kontrolnih tačaka i potencijalu kombinovanja više imunoloških terapija radi poboljšanja ishoda lečenja.

Dodatno, 10-godišnja analiza pokazuje da kombinacija inhibitora imunih kontrolnih tačaka nije izazvala nove sigurnosne probleme. Brige nekih lekara o mogućim dugoročnim zdravstvenim komplikacijama kod pacijenata koji su duže vreme na terapiji nisu potvrđene ovim istraživanjem. Takođe, nije primećen porast dobro dokumentovanih toksičnosti niti veći broj recidiva melanoma.

Analize su otkrile da se preživljavanje specifično za melanom i ukupno preživljavanje nakon 10 godina razlikuju, što ukazuje da pacijenti koji su preživeli metastatski melanom postaju sve podložniji umiranju od drugih uzroka kako stare, što se tumači kao dugoročni uspeh terapije.

Stručnjaci se nadaju da će ovi rezultati pomoći u unapređenju pristupa nezi preživelih od metastatskog melanoma, omogućavajući lekarima da prilagode protokole nege na osnovu predstavljenih podataka. Pacijenti koji nastavljaju da se dobro osećaju nakon pet ili čak tri godine terapije verovatno će i dalje imati povoljan ishod, što može rezultirati smanjenjem učestalosti medicinskih pregleda ili testova.

Ovi dugoročni rezultati iz istraživanja CheckMate 067 mogu pružiti pacijentima sa metastatskim melanomom bolje razumevanje njihove prognoze. Ističe se važnost pružanja nade i optimizma pacijentima, sa informacijom da polovina pacijenata lečenih ovom kombinovanom terapijom može očekivati preživljavanje od 10 ili više godina bez straha od metastatskog melanoma.