Iznenađujući seizmički signal otkriva masivno klizište na Grenlandu i izaziva globalnu naučnu saradnju

Iznenađujući seizmički signal otkriva masivno klizište na Grenlandu i izaziva globalnu naučnu saradnju

Naučnici koji se bave proučavanjem zemljotresa su tokom septembra 2023. godine otkrili neuobičajen signal na stanicama za praćenje seizmičke aktivnosti širom sveta. Umesto uobičajenog šuma koji prati zemljotrese, zabeleženo je monotono brujanje koje je trajalo devet dana. Ovaj signal je bio izazvan masivnim klizištem u Dikson fjordu na Grenlandu, koje je rezultiralo megacunamijem visokim 200 metara i pojavom fenomena nazvanog seiche – talasa koji je neprekidno pljuskao unazad-napred oko 10.000 puta tokom devet dana.

Ovaj događaj, objavljen u časopisu Science, zahtevao je saradnju naučnika iz 15 zemalja i 40 institucija kako bi se razjasnila misterija iza signala. Analiza je obuhvatila širok spektar dokaza, uključujući seizmičke podatke, satelitske snimke i simulacije evolucije cunamija.

Osim što predstavlja naučno čudo, ova pojava ističe važnu činjenicu o klimatskim promenama i njihovom uticaju na planetu. Kao što je ovaj događaj pokazao, klimatske promene mogu izazvati neočekivane i ekstremne fenomene koji zahtevaju promenu u našem razumevanju.

Klizišta i cunamiji postaju sve češći širom polarnih i planinskih regiona sveta, što naglašava potrebu za prilagođavanjem naučnih metoda kako bismo mogli adekvatno da se nosimo sa njima. Dok se suočavamo sa ovim izazovima, važno je da donosioci odluka prepoznaju potrebu za akcijom i prilagođavanjem novonastaloj stvarnosti.